Hogyan védd bőrödet a légszennyezettségtől?

A levegőszennyezés bizony nem csak a közéletben, de a szépségiparban is egy forró téma jelenleg. Hiszen nem csak az egészségünkre lehetnek ártalmasak a levegőbe kerülő szennyező anyagok, de a bőrünknek sem tesznek jót. Milyen hatással vannak a levegőben szálló láthatatlan kipufogógázok, egyéb kemikáliák és a por? Hogyan tehetsz a legtöbbet bőröd egészséges szépségéért a légszennyezettség ellenére is? Olvass tovább a válaszokért!

Légszennyezés: Bőröd ellensége

Bőrünk legnagyobb ellenségének a napsugárzást tartják, de ha az ártalmas környezeti tényezőket vennénk sorra, a légszennyezés biztosan a második helyen végezne. A levegő ugyanis tele van olyan miniatűr káros anyagokkal, amelyek gyengítik bőrünk védelmi barriervonalát, így nyitva utat a szennyeződésnek a még mélyebb bőrrétegek felé. Annak ellenére, hogy szabad szemmel nem látjuk őket, ezek az aprócska szennyezőanyagok nagyobb kárt okoznak, mint hinnénk!shutterstock_166525121_1.jpgAz olyan bőrproblémákért, mint a sápadt arcbőr, a kitágult pórusok, az érzékennyé vált, kipirosodott bőr, de még az aknéért is részben ők a felelősek! Ráadásul a levegőben található szennyező anyagok olyan oxidációs kárt és gyulladást okoznak a bőrben, amely felgyorsítja a bőr öregedési folyamatát. A levegőből belélegzett szénmonoxid - a dohányzáshoz hasonló módon - oxigént von el szervezetünkből, ezáltal elősegítve a bőr öregedését. 

Az ilyen általánosnak tekintett bőrproblémák mellett sajnos a komolyabb elváltozásoknak sem kedvez a levegőben található magas károsanyag-tartalom. A kibocsátott üzemanyaggőz és egyéb káros füstök a dermatitisz-jellegű bőrbetegségek, mint például az ekcéma kiújulását és rosszabbodásást okozhatják.

Elég rémisztőnek hangzik, nem igaz? De pánikra semmi ok! Szerencsére van néhány végtelenül egyszerű, de annál hatékonyabb módja annak, hogy bőrünket megvédjük a légszennyezettség káros hatásaitól!

Cselekvési terv a légszennyezettség elleni küzdelemre

 Ahhoz, hogy bőrödet hatékonyan védhesd a káros környezeti ártalmakkal szemben, nincs is más dolgod, mint bevetned a következő háromlépcsős bőrápolási rutint: alapos tisztítás, bőrradírozás és tápláló hidratálás. 

1. Pórusmély tisztítás

 Alapvető fontosságú, hogy a nap végén bőrünket a lehető legtöbb rárakódott szennyező anyagtól megszabadítsuk. A durva arctisztítók helyett mindenképpen kíméletes, de alapos terméket válassz!shutterstock_660492694.jpgAz Aqua Moments arctisztító gél pont ilyen. A benne található holt-tengeri iszap segítségével a pórusok mélyéről tisztít és felszínre hozza a szennyeződéseket, miközben a holt-tengeri ásványianyag-tartalmával harmonizálja a bőrt.

 2. Bőrradírozás

Az arctisztítás során a szennyeződésektől ugyan megszabadulunk, azonban az elhalt hámsejtektől nem. Éppen ezért hetente 2-3 alkalommal gyöngéden radírozd át arcbőrödet, hiszen a radírozás a tiszta, és egyenletesen sima bőr elérésének elengedhetetlen kelléke! homemade-exfoliating-facial-scrub.jpg

3. Bőröd őre: a tökéletesen megválasztott hidratálókrém

Kulcsfontosságú, hogy megtaláld a bőrtípusodnak megfelelő, gazdag tápanyagtartalmú és hatékony hidratálókrémet, amely gondoskodik bőröd védelméről is! Talán azt gondolod elsőre: ilyen nem is létezik! Pedig nem nagy ördöngősség: csak kell hozzá némi holt-tengeri víz, amely vizet juttat a bőrbe és gondoskodik a bőr kiegyensúlyozott védelméről, továbbá némi argánolaj, amely gyengéden lezárja a víz útját a bőrből kifelé, és a szennyeződések útját befelé. Az már csak hab a tortán, hogy az argánolaj az egyik legnagyszerűbb ellenszere a ráncok kialakulásának, hiszen E-vitaminban és telítetlen zsírsavakban is igen gazdag. 

shutterstock_174523193.jpg

Ugye, így már nem is hangzik olyan ijesztően ez a téma? Arcápolásra fel, kezdődjön a légszennyezés elleni szépségápolási hadjárat!