Mit kíván a bőröd? – Útmutató a dehidratált és száraz bőrhöz

Bizonyára neked is volt már olyan érzésed, mintha az arcbőröd szomjazna. Ez elő tud fordulni, ha bőröd folyadékhiányos. Ilyenkor máris rohannál egy drogériába vagy patikába hidratálókrémért, de könnyű elbizonytalanodni és elveszni a széles kínálatban. Mire is van tulajdonképpen a bőrnek szüksége ahhoz, hogy jó bőrben legyen? És különben is, mi mindent tartalmaznak a különböző arcápolók? Hogy ezekben a kérdésekben jól tudjunk tájékozódni, és a bőrünk is a számára ideális ápolókrémet kaphassa, érdemes tisztázni az alapokat!

Itasd a bőrödet!

Mindig tartsd szem előtt, hogy a testedet borító kültakaró  egy élő rendszer így az, hogy mit eszel és mit iszol, a bőröd állapotára is hatással van. A nyár közeledtével ezt érdemes még jobban tudatosítani, hiszen a nagy meleg, és az erős napsugárzás, aminek bőrünk ki van téve ilyenkor, tovább szárítja a bőrt.

02f24186.jpg

Általában ebben az időszakban tevékenyebbek is vagyunk, többet mozgunk, így többet is izzadunk. Emiatt elengedhetetlen, hogy elegendő mennyiségű (és minőségű!) vizet fogyasszunk napközben. Ne csapd be saját magadat, a literszámra fogyasztott kávé nem számít bele a napi vízfogyasztásba, ahogyan a cukros üdítőitalok sem! Tiszta vízből és gyógyteákból álljon az a napi 2-3 liter folyadék, amit egész nap kortyolgatunk. Ez az alapja az egészséges testi működésnek, és ennek megfelelően a puha és rugalmas bőrnek is.

Helyes hidratálás

Mindez azonban nem elég! Bár  a megfelelő vízfogyasztás javíthat  dehidratált bőr állapotán, de  önmagában a vízivás nem lesz elegendő a probléma helyreállításához.

shutterstock_715700347_sm.jpg

Tehát bár kulcsfontosságú a megfelelő folyadékbevitel, bőröd állapotának javításához további lépésekre is szükség van, úgy mint a bőr víz- és lipidegyensúlyának helyreállítása.

Hogyan különböztethető meg a vízhiányos és a száraz bőr?

A bőr kiszáradása minden bőrtípus (száraz, zsíros, kombinált) esetén előfordulhat. Ezt azért érdemes tisztázni, mert bár a tünetek nagyon hasonlóak, de mást kíván a dehidratált és mást a száraz bőr. Ha bőrünk nem tartalmaz kellő mennyiségű vizet, először a bőr fénye csökken, illetve megjelenik a kellemetlen feszülő érzés. A bőr – mivel a felhám felső része víz nélkül marad – húzódik, különösen tisztálkodás után, és akár elkezdhet hámlani is. Ez a dehidratált bőr jellemzője, amely akár zsíros bőrtípusúak számára is ismerős lehet, ha bőrük átmenetileg veszít víztartalmából. A jó hír, hogy ez az állapot csupán időszakos, és  visszafordítható megfelelő ápolással. Ezzel szemben ha a bőr száraz állapota állandó, és egyszerűbb hidratálókrémekkel nem normalizálható a komfortérzete, akkor száraz bőrről beszélünk, amely egyszerre szenved víz- és zsírhiányban.

Olajok, zsírok és a víz

A megfelelően hidratált bőr puha és selymes. Azonban amint nem áll rendelkezésre elegendő zsír vagy olaj, amely megakadályozza, hogy a víz elpárologjon a bőrünkből, a bőr kiszárad és kicserepesedik.

shutterstock_530331394_sm.jpg

Ugyanennek az ellentettje is igaz: a már dehidratált bőr zsírozása önmagában nem elég. A bőr lipidrétegének pótlása mellett a hidratálás is kulcsfontosságú ahhoz, hogy újra rugalmassá és puhává váljon a bőr. A dehidratált, csak olajjal ápolt bőr továbbra is fakó és rugalmatlan marad. Ugyanígy, ha csak hidratálást vagyis vizet adunk a bőrünknek, de nem gondoskodunk a tápláló értékes olajok bőrbe juttatásáról, a folyadék újra könnyen távozik belőle, és az arcbőr továbbra is érdes és durva marad.

Tehát mind száraz, mind dehidratált bőr esetén a legjobb választás egy olyan ápolókrém, amely egyszerre tartalmaz hidratáló összetevőket, amelyek vizet juttatnak a bőr mélyebb rétegeibe, miközben olajtartalmával gyengéden lezárja a víz útját a bőrből kifelé, megakadályozva a kiszáradást.

Az ideális arckrém

Most, hogy már értjük a különbséget a két különböző bőrprobléma között, könnyebben el tudjuk dönteni, vajon bőrünk átmenetileg dehidratált vagy a száraz bőrtípusba tartozik. Ekkor már bátran felkerekedhetünk beszerezni a bőrünk állapotának leginkább kedvező hidratálókrémet.

shutterstock_553194325_sm.jpg

A hidratálókrémek legnagyobb százalékban vizet tartalmaznak, amely gondoskodik a folyadékpótlásról, de termékenként eltérő, hogy mi minden más van még a tégelyben. Fontos, hogy alaposan olvassuk el a termék címkéjén az összetevőket, és bőrünk igényeinek megfelelő hatóanyag-tartalmú terméket vásároljunk!

Ha szeretnél még többet megtudni a helyes bőrápolásról, és a bőrünknek leginkább kedvező szépségápolási termékekről, tarts velünk jövő héten is! Hétről-hétre újabb bőrápolási praktikákról számolunk be, amely segít megtalálni a számodra legideálisabb szépségápolási készítményeket!