Önkéntes karantén – tökéletes alkalom az extra kényeztetésre

Íme néhány egyszerű otthoni megoldás, hogy a bezártságban is kihozd magadból a legjobbat!

A koronavírussal szembeni küzdelemben a hatóságok és az egészségügyi szakértők is arra kérnek minket, hogy kerüljük a találkozásokat és maradjunk otthon, ezzel vigyázva a saját és mások egészségére is.

Ha már arra kényszerülünk, hogy otthon barikádozzuk el magunkat egyedül vagy szűk családunk körében, miért is ne használnánk ki ezt a kényszerpihenőt és fordítanánk a felszabadult időnket egy kis extra kényeztetésre? Hiszen az önmagunkra fordított figyelem és törődés nem csak a stressz-szintünket képes kontroll alatt tartani és oldani, de azt is biztosíthatjuk általa, hogy továbbra is egészségesek, kiegyensúlyozottak és fittek maradjunk.

Összegyűjtöttük a legjobb kényeztető praktikákat, amelyekkel a házi karanténban is ápolhatod a testedet-lelkedet.

Kezdj el meditálni!

Elképzelhető, hogy a rengeteg nyugtalanító hír, a minket körülvevő bizonytalanság miatt most a szokásosnál is feszültebb vagy, előjöhetnek eddig nem ismert félelmek, szorongások. Tudnod kell, hogy ez teljesen normális ilyen körülmények között. shutterstock_525793198.jpgSzámtalan különböző meditációs technika, vizualizációs, légzésfigyelő, szemlélődő módszer ismert. Ezek mindegyikének a célja, hogy tested, elméd megpihenjen, és ebben a nyugalmi állapotban kapcsolódj ismét vissza a belső béke valódi forrásához. Ha úgy érzed, elég volt a nyomasztó hírekből,  újult energiákkal tölthet fel még akár egy 10 perces lecsendesedés is. Ilyenkor csökken a szívritmus, lelassul a légzés, megpihen a test. Ha azonban azt érzed, hogy eluralnak a félelmek és szorongások, érdemes szakember segítségét kérni. A legtöbb pszichológus és coach a jelenlegi körülmények között is folytat akár online konzultációkat is. 

 Vágj bele egy otthoni edzéstervbe!

 Attól még, hogy beszorultál a négy fal közé, nem kell, hogy a kanapén lustulva töltsd ezt az időszakot. shutterstock_1033938349.jpgHa néhány könnyű gyakorlattal átmozgatod magadat, nem csak a testedet tarthatod fitten, de az edzés olyan extra endorfint szabadít fel, amely a hangulatodat is feldobja. Ma már számos szuper, okostelefonra letölthető applikáció létezik, amellyel egyszerű, saját testsúlyos tornagyakorlatokat végezhetünk. Ilyen pl. a Seven, amihez nem kell semmi egyéb, csak te, a telód és hét perc az életedből, amit tested átmozgatására, lelked felfrissítésére áldozol!

Elegendő pihentető alvás

Már több tanulmány igazolta, hogy az immunrendszerünk karbantartásának egyik elengedhetetlen feltétele az elegendő mennyiségű alvás. shutterstock_1126189466.jpgAz alvás alapvető szerepet játszik egészségünk megőrzésében, hiszen miközben alszunk, és számos testfunkciónk alvó üzemmódba kerül, immunrendszerünk maximumra kapcsol, és harcba száll az ismeretlen vírusokkal és baktériumokkal szemben. Ilyen módon támogatja egészségünk megőrzését és a gyógyulást rövid és hosszú távon is.

Otthoni kényeztetés a fürdőszobában

Ha rajongója vagy a pakolásoknak, vagy szívesen merülsz el hosszú percekre az illatos fürdővízben, esetleg a hajápolásban szeretsz kibontakozni, keresve sem találhatnál jobb alkalmat ezen tevékenységekre, mint most, amíg a nap egészét otthon kell töltened.

Mi ezeket a tevékenységeket ajánljuk:

Tápláló iszappakolás

Add át magadat az évezredes hagyományú szépségápolási rituáléknak a saját fürdőszobádban! Egy holt-tengeri tiszta iszappakolás üdítő élménnyé teszi a test és bőr ápolását! A tiszta iszap rendkívül magas koncentrációban tartalmazza a Holt-tenger egyedülálló ásványi összetevőit, így miközben méregteleníti az egész testet, a bőr kisimul és rugalmasabbá válik!shutterstock_195356099_sm.jpgVidd fel bőrödre az iszappakolást, és 15-20 percig ne foglalkozz semmi mással, csak élvezd, ahogy tested megpihen, az ízületeid, izmaid leterheltsége csökken, bőröd pedig újjászületik! A holt-tengeri iszapot ráadásul a hajadra is kenheted, és miközben erősíti a hajhagymákat, valamint tisztítja a fejbőrt, megszünteti a zsírosodást, a korpásodást,  de még a hajhullást is csökkenti.

 

Kényeztető fürdőszeánsz

 Van valami megfoghatatlanul megnyugtató a fürdőzésben, amit (majdnem) mindenki imád. shutterstock_763105873_sm.jpgHa a kényeztető pihenéshez finoman illatozó illóolajokkal gazdagított tengeri sós fürdővizet készítesz magadnak, nem csak az izmaid lazulnak el, de közben bőröd értékes ásványi anyagokkal is töltődik. A fürdőzést még hangulatosabbá teheted illatgyertyákkal vagy a kád szélére kihelyezett pici mécsesekkel és lágy zenével. Merülj el a Holt-tenger lágy ölelésében, és oldódj fel egy illatos, tápláló fürdőben!