Hajápolás ősszel

Az ősz nem csak az egyre rövidülő és szürkébb napokat hozza el, de a szeles, hűvös, csapadékos időt is. Azért, hogy fejbőrünk ne fázzon meg, és hajunk se zsírosodjon vagy korpásodjon, érdemes ebben az időszakban kiemelt figyelmet fordítanunk a hajápolásra. Hogyan gondoskodjunk hajunk egészségéről ősszel? Hogyan őrizzük meg a ragyogó, egészséges hajkoronát? Mutatjuk a főbb lépéseket!

Hajunk tisztítása - de hogyan?

Az ősz beálltával nagyon fontos, hogy a hajmosást igazán alaposan végezzük. A nyári strandolásainkból nem csak a szép emlékek maradnak velünk sokáig, de a hajtöveknél bizony még bújkálhat némi letapadt só, homok, és az uv-védős készítmények maradványai.

shutterstock_488713921_sm.jpg

Mindezt gondos hajmosással tudjuk eltávolítani a fejbőrről és a hajszálainkról. A nyáron megszokotthoz képest hajmosásaink gyakoriságát azonban már ritkíthatjuk. A hűvös idő beálltával már nem ajánlott olyan gyakran hajat mosni, mint az izzasztóan meleg hónapokban, hiszen a faggyúmirigyek által termelt zsírnak is van védő hatása. A hajmosás során használt víz semmiképpen ne legyen túl meleg, a legjobb, ha kézmeleg, langyos vízben mosunk hajat.

Gazdagon tápláló sampon

Az évnek ezen időszakában mindenképp válasszunk egy tápláló, hatóanyagokban gazdag sampont, amely nem csak tisztítja hajunkat, de megadja számára mindazt a gondoskodást és ásványi anyagokat, amire szüksége van. Az őszi szezonban remek választás lehet egy argánolajos tápláló sampon.

shutterstock_477951412.jpg

Hiszen a folyékony aranynak is nevezett tápláló növényi esszencia rendkívül gazdag E-vitaminban, ezáltal hozzájárul az egészséges hajnövekedéshez, és sejtmegújító hatásának köszönhetően akár a hajhullást is megakadályozhatja. Az argánolaj ugyanis regenerálja a roncsolt haj szerkezetét, így a kedvezőtlen külső hatások, mint például a hűvös, szeles idő okozta károsodást is enyhítheti.

A hajszárítás praktikái

Míg nyáron megtehettük, hogy hajmosás után már mentünk is a dolgunkra, a hideg őszi időszakban már nem hagyhatjuk el a hajszárítást.

shutterstock_170783525_1.jpg

Azonban nem elég azt megvárni, hogy hajunk megszáradjon, mielőtt kimennnénk a szabadba mindenképp ellenőrizzük azt is, hajunk kihűlt-e teljesen. Így elkerülhetjük, hogy megfázzon a fejbőrünk, amely korpásodáshoz, és hajhulláshoz vezethet.

Fedett fővel

Sokaknál kerül elő ebben a szezonban a sapka, és az igen divatos kalap. A jól megválasztott kiegészítő nem csak az öltözetünket dobja fel,   de hajkoronánk védelmét is szolgálja. Ha a hűvös, szeles időben is figyelünk fejbőrünk és hajszálaink védelmére, az őszi hideg ellenére sem károsodnak hajszálaink, és frizuránk továbbra is ragyogó és egészséges marad.

02f10171.jpg

Azonban lássuk be, nem kis kihívás a sapka szezonban is ápoltan és rendezetten tartani a frizurát. Az elektromosságtól égnek álló hajszálak egyik ellenszere szintén a mélyen hidratáló, tápláló sampon lehet, de érdemes kipróbálni az ionizáló hajszárítót is.

Egészséges frizura a hajtövektől a hajvégekig

Az igazán életteli frizura egyik kulcsa a rendszeres hajvágás. Töredezett hajvégeinket vágassuk le 6-8 hetente, hiszen hajszálaink így tudnak igazán regenerálódni.

shutterstock_378409723_sm.jpg

Ha már megszabadultunk a száraz, töredezett hajvégektől, kényeztesd hajadat egy kis iszapos hajpakolással! Hajunk mindig megérdemel egy kis extra törődést, de különösen fontos ez, ha fokozottan ki van téve a károsító környezeti hatásoknak. A holt-tengeri iszap értékes ásványi elemeket juttat a fejbőrbe, javítja annak vérkeringését, és csökkenti a hajhullást is. Ráadásul indeközben erősíti a hajhagymákat, tisztítja a fejbőrt, megszünteti a zsírosodást és a korpásodást.

Az egyre hűvösebb, barátságtalanabb idők beálltával, ha tetszik, ha nem, nekünk is változtatnunk kell a mindennapi hajápolási rutinunkon. A fenti szépségápolási praktikákat alkalmazva nem kell elbúcsúznunk az életteli, ragyogó frizurától a borongós, szürke időben sem!