Mi az a bőr-böjtölés? Neked vajon szükséged van rá?

Hacsak nem találtad már meg a bőröd igényeihez leginkább passzoló készítményeket, és nem szuperhatékony a szépségápolási rituáléd, akkor időnként érdemes szünetet tartanod benne. Mit is jelent pontosan a bőr-böjtölés? Vajon neked érdemes lenne belevágnod? Ennek járunk most utána! 

Kényszerpihenőn a bőrápolás

A bőr-böjtölés kifejezés azt takarja, amikor a megszokott szépségápolási rutinodból egy rövid időre szünetet tartasz, hogy helyreállítsd bőröd normál funkcióit. Ennek hatékonyságáról a szakmabeliek véleménye is megoszlik, de a legelterjedtebb nézetek szerint a bőr-böjtölés hozzájárul a bőr méregtelenítéséhez és támogatja bőrünk természetes működési rendszerét. Mit jelent ez?shutterstock_695081815_sm.jpgAzáltal, hogy egy időre megvonjuk a külső “segítségeket”, amelyekhez hozzászokott a mindennapi gondoskodás részeként, vissza tud állni bőrünk normál működési mechanizmusa, ezáltal újra hatékonyabbá válik. Vajon tényleg igaz ez? Derítsük ki együtt!

Hogyan zajlik a bőr-böjtölés?

A bőr-böjtölésed állhat akár csupán annyiból is, hogy egy napig nem használod a szokásos arckrémedet, vagy lehet olyan mélyreható is, hogy napokra leállsz minden bőrápolási szokásoddal, és természetesen a sminkeléssel is.shutterstock_1115019104.jpgA bőr-böjtölés nagy tudói szerint ilyenkor a bőr lehetőséget kap egy teljes “restart”-ra, és hatékonyabban kezd el gondoskodni saját magáról. Mindezt tudományosan elég nehéz bizonyítani, így egyelőre annyit tehetünk, hogy hiszünk nekik (vagy nem). 

Neked szükséged van rá?

Ha a bőröd típusának és igényeinek teljes mértékben megfelelő bőrápolási rutint végzel, nem kell bajlódnod a szüneteltetéssel. Hiszen ilyenkor olyan értékes hatóanyagoktól is megfosztanád bőrödet, amelyre szüksége van. Például ha elmarad ilyenkor a szokásos napvédelem, bőröd ki lenne téve a káros UV-sugaraknak. Azt pedig ugyan ki akarhatná? No, de akkor milyen esetekben lehet rá szükség?

Milyen előnyei lehetnek a bőr-böjtölésnek?

Számos olyan helyzet lehet, amikor a bőr-böjtölést érdemes bevetni. Ha például új terméket kezdtél el használni, és a bőröd rosszul reagál rá, szüneteltesd vagy ne használd többet azt a terméket. Ha több készítmény is gyanús, mindegyikkel érdemes rövid időre leállni, hogy rá tudj jönni, melyik okozza a problémákat. shutterstock_616637960_1.jpgUgyanígy indokolt lehet bizonyos termékek mellőzése, ha nem a bőrtípusodnak megfelelő készítményeket használod, vagy olyan tüneteket tapasztalsz, mint például bőrszárazság, kiütések, kipirosodás. Ha a kozmetikai szerek szüneteltetését követően sikerül megtalálnod azokat a termékeket, amelyeket bőröd rosszul tolerál (és ezeket elhagyni a rutinodból), visszatérhetsz azokhoz a szépségápolási termékekhez, amelyek bőröd egészségét és szépségét szolgálják. 

Ha bizonytalan vagy abban, milyen bőrtípusba tartozol, és milyen hatóanyagok szolgálnák bőröd ragyogó szépségét, itt utána olvashatsz. Ha pedig a bőröd ritmusával harmóniában álló szépségápolási rutint szeretnél összeállítani, de nem tudod, hogyan is fogj hozzá,  itt találsz egy rövid útmutatót hozzá.