Melyik ünnepi ételt válaszd (és ne válaszd) a szép bőr érdekében

A legtöbb ember számára az ünnepek egyet jelentenek a családdal együtt töltött idővel, az örömteli percekkel, és természetesen a jó nagy evésekkel. Legyen szó akár családi együttlétről vagy céges karácsonyi buliról, egészen biztos, hogy el leszel halmozva a finomabbnál finomabb falatokkal. De tisztában vagy-e azzal, hogy bizonyos ételek elfogyasztásával a bőrödet akár több hétre is tönkre vághatod? Összegyűjtöttünk pár olyan ételt, amelyet jobb, ha messziről elkerülsz, és néhány olyat is, amelyet bátran választhatsz a karácsonyi menüsorból. 

Ezeket az ételeket mellőzd karácsonykor

 Íme azon ételek és italok listája, amelyeket jobb kihagyni, vagy mértékkel fogyasztani az elkövetkező ünnepi időszakban, ha óvni akarod bőröd egészséges szépségét: 

  • A tojáslikőrnek rendkívül magas a koleszterin-, cukor-, kalória- és telített zsírsav tartalma. De nemcsak a csípőtájék ellensége ez a finom ital, hanem a bőrünké is. Miért? Nagy mennyiségben fogyasztva a bőr faggyútermelésének fokozódását idézi elő, amely az arcon mitesszerek és pattanások megjelenését okozza.

rawpixel-754045-unsplash.jpg

  • Bizonyára ismerős számodra, hogy nagy lakomák után másnap reggel felpuffadt arccal ébredsz. Nos, ez a sózott ételek túlzásba vitt fogyasztásának köszönhető, hiszen a túl sok só lelassítja a nyirokkeringést, ezért testünk felpüffed. Éppen ezért válassz olyan ételt, amely nem tartalmaz túl sok sót, és te magad is állj ellen a tányérodra kiszedett étel utólagos fűszerezésének!
  • A desszertek, sütemények jellemzően rengeteg finomított cukrot és fehér lisztet tartalmaznak, amely a bőr kollagéntartalmát, ezáltal a rugalmasságát csökkentik. Ráadásul a túlzásba vitt cukorfogyasztás is pattanások megjelenéséhez, valamint fáradt, fakó arcbőrhöz vezethet.

food-photographer-jennifer-pallian-173714-unsplash.jpg

A karácsonyi menüsorból bátran fogyasztható ételek

 Következzen azok ételek listája, amelyeket választva nem kell attól tartanod, hogy bőröd veszítene a tündöklő ragyogásából:

  • Előételnek válassz különböző színekben pompázó nyers zöldségeket, salátákat. Ily módon biztosítod, hogy a vitaminok és ásványi anyagok széles skálájához juttasd hozzá a szervezetedet. A répa például gazdag béta karotinban, valamint A és C vitaminban, amelyek hozzájárulnak az bőr egészséges működéséhez.

wesual-click-71924-unsplash.jpg

  • Az omega 3 zsírsavat tartalmazó ételek - ezek jellemzően a halételek - fogyasztásával csökkenthető a bőr kipirosodása, és a bőr feszességéért felelős kollagénszint is egyensúlyban tartható. A legszuperebb omega 3 zsírsav források közé tartozik a lazac, a tonhal és a pisztráng.
  • A hagyományos karácsonyi desszertek helyett érdemes idén karácsonykor megkóstolni a sütőtökös pitét. Bár ebben sincs éppen kevés cukor, de a benne lévő sütőtöknek köszönhetően bővelkedik cinkben és számos további bőrszépítő vitaminban és ásványi anyagban.
  • +1 bónusz: A csokoládé gazdag flavonokban és antioxidánsokban, amelyek megkötik a káros szabad gyököket, ezáltal járulva hozzá a bőr fiatalosabb ragyogásához. Mindezzel együtt a kényeztető csokoládé-adagot is alacsonyan kell tartani: 3-4 szaloncukor egy napra még bőrszépítő célzattal is bőven elég.

ing_17215_10060.jpg

 Amint láthatod, az ünnepek alatt sem kell lemondanod a finom falatokról, és a kényeztető ételek, italok fogyasztásáról. Egy kis tudatosság és odafigyelés azonban elkél a menüsor összeállításakor, hogy az elfogyasztott étkek ne hagyjanak hosszútávú, kéretlen nyomokat a bőrödön.

Áldott, békés karácsonyt és ragyogóan örömteli ünnepeket kívánunk!