Összhangban bőrünk életteli ritmusával

Rudolf Steiner, az elismert filozófus így fogalmazott egyszer: “a ritmus hordozza az életet”. Ha életteli, ragyogó, fiatalos arcbőrre vágyunk, elengedhetetlen hát, hogy külső védelmi vonalunk egészségéről, harmonikus működéséről annak ritmusával összhangban gondoskodjunk. Mit érdemes tudni bőrünk természetes bioritmusáról? Hogyan támogathatjuk azt? Máris jönnek a részletek!

Bőrünk természetes ritmusa

Tudtad, hogy bőröd 28 naponta teljesen megújítja saját magát? Azonban nem ez az egyetlen ritmus, amit testünk külső védelmi burka követ. Eltérő működés figyelhető meg bőrünk nappali és éjszakai ritmusában is.

shutterstock_220508989.jpg

Napközben bőrünk anyagcseréje kevésbé aktív, ezzel szemben éjszaka turbó fokozatra kapcsol. Mit is jelent ez? Bőrünk természetes ritmusa, hogy nappal folyamatosan védi magát a stressztől és a környezeti hatásoktól. Az éjjeli órákat pedig arra használja fel, hogy feltöltse tartalékait, hidratálja magát és regenerálódjon. Fiatalabb korban ez a ritmus általában még tökéletesen működik. Az évek során azonban az alváshiánynak, a rohanó életnek, a stressznek és a káros környezeti és UV hatásoknak köszönhetően bőrünk természetes ritmusa kibillenhet. Emiatt nem képes megfelelő módon regenerálódni, ez pedig hatással van a ráncok kialakulására és a bőr megereszkedésére is.

Mi segíti a megújulást?

Ha fiatalos, feszes bőrre vágyunk, testünk természetes ritmusát követve támogathatjuk bőrünk regenerálódását. A nappali bőrápolás kézenfekvőnek tűnik, hiszen védeni próbáljuk bőrünket a napfény káros sugárzásaitól és a környezeti ártalmaktól is. Az éjszakai ápolás már nem feltétlenül ilyen egyértelmű, pedig a minket védő kültakaró az éjjeli órák során épül újjá. Miért jó ezt tudni? Azért fontos ez, mert ilyenkor bőrünk jóval fogékonyabb a hatóanyagok befogadására és raktározására, mint nappal. Ráadásul alvás közben nem csak mi, de a bőrünk is pihen, ilyenkor nem kell védenie magát a káros külső hatásoktól, az anyagcserét szabályozó hormonok újrarendeződnek, így hatékonyabban tudja felvenni a megújuláshoz szükséges tápanyagokat. Testünk éjszaka termeli a melatonin nevű alváshormont, amely antioxidáns hatásának köszönhetően kisimítja a finom ráncokat és késlelteti bőrsejtjeink öregedési folyamatát. Az éjszakai bőrápoló krémek pontosan ezzel a működéssel harmóniában fejtik ki hatásukat: ilyenkor mélyen hidratálják és gazdagon táplálják a fáradt arcbőrt.

Nappal hidratáljunk, éjszaka tápláljunk!

Minden egyes nap komoly kihívás elé állítja bőrödet, emiatt napközben sok hidratálásra és védelemre van szüksége. Ezt a bőröd típusának megfelelő nappali krém használatával tudod támogatni. A szemkörnyékápoló krém kiválasztásának érdemes külön figyelmet szentelni, hiszen bőrünk itt a legvékonyabb, legérzékenyebb, ráadásul nagyon sok stressznek van kitéve.

shutterstock_564569767.jpg

A nappali bőrápolók könnyű állagúak, gyorsan felszívódnak, hatóanyagaikban és hatásmechanizmusaikban is eltérnek az éjszakai krémektől. Miben más egy éjszakai bőrápoló? Az éjjeli órákra kifejlesztett arckrémek jellemzően nehezebb textúrájú krémek, amelyek gazdagabban tartalmazzák a regenerálódáshoz szükséges aktív tápanyagokat. Használatukkal csökkennek a finom ráncok, javul a bőr sejtregenerációja, így bőrünk simább, puhább és fiatalosan ragyogó lesz.

Arcbőröd ápolása akkor lesz igazán hatékony, ha tested természetes bioritmusát követve, folyamatos gondoskodást nyújtasz bőrödnek. Ehhez nincs is szükség másra mint egy szemkörnyékápoló krémre és egy jól megválasztott, a bőrtípusodnak megfelelő nappali, illetve éjszakai krémre.

A téli hidegben bőrünk extra figyelmet érdemel, ápolására fokozottabban kell ügyelnünk. Hogyan védjük bőrünket a csípős hideg ellen? Ehhez adunk tippeket a következő blogcikkünkben! Tarts velünk a folytatásban is!