Fejleszd tökélyre az esti rutinodat az igazán pihentető alvásért!

Nem lenne nagyszerű, ha a telefonunkhoz hasonlóan az  agyunkat is egy szempillantás alatt alvó üzemmódba tudnánk kapcsolni? Talán hihetetlennek hangzik, de még egy ellazult állapotban lévő ember számára is idő kell, amíg álomba tud szenderülni. 

Az alvás valóban egy folyamat. Éppen ezért agyunkat és egész testünket egy lazító, a lefekvést előkészítő esti rutinnal tudjuk a leginkább felkészíteni a pihenésre.shutterstock_1033273888.jpgTudatosan lépjünk át a napközbeni tennivalóinkból az éjszaka során történő pihentető alvás időszakába. Hiszen ne felejtsük el, hogy ezzel alapozzuk meg a következő napunkat. 

Kapcsolj ki!

Kezdd azzal, hogy telefonodat kikapcsolod, vagy repülő üzemmódba állítod, hogy már ne fogadjál több üzenetet. A készülékeink fantasztikus eszközök, de elképesztően stimuláló hatással bírnak. ing_17215_14070.jpgMára már kutatási eredmények bizonyítják, hogy az esti közösségi média oldalakon vagy más, képileg intenzív hatást gyakorló platformokon való időzés befolyásolja az alvásminőséget és az elalvásig tartó időt is meghosszabbítja. A naphoz hasonlóan a telefonokból is kék fény árad, amely agyunkat éberségre készteti.

 Rólad szóljon!

Újabb információk befogadása vagy még egy teendő elvégzése helyett az esti órákra tekints úgy, hogy mindez most már csak rólad szól. Most jött el az ideje az ellazulásnak, az egész napos feszültségtől és a stressztől való megszabadulásnak, és a pihentető alvásba való megérkezésnek. Mindig jusson eszedbe, hogy az alvásod minősége óriási hatással van arra, vajon másnap felfrissülten, kipihenten és tettrekészen vágsz-e bele az újabb kihívásokba. 

Mi képes ellazítani?

Lefekvés előtt azok a tevékenységek a legideálisabbak, amelyek kikapcsolnak. Ez mindenki számára mást jelent. Téged mi pihentet igazán? shutterstock_417682786.jpgHa például szeretsz olvasni, vagy hosszasan állni a zuhany alatt, mindenképp szakíts időt ezekre alvás előtt.  

Stresszűző fürdőszeánsz

Egy különösen kimerítő nap végén add át magadat az évezredes, gyógyhatású fürdőszeánsznak: merülj el egy nagy kádnyi holt-tengeri sós fürdővízben! 

shutterstock_558009022.jpgEgy relaxáló fürdő lefekvés előtt segít elengedni a nap során felgyülemlett feszültséget, fáradtságot. Így könnyíti meg az elalvást, és segíti elő a nyugodt éjszakai pihenést. Ha relaxáló hatású illóolajokkal gazdagított fürdősót választasz, az esszenciális növényi kivonat még jobban hozzájárul az ellazuláshoz.

 Tedd szokássá!

 Az esti rutin kulcsmotívuma a rendszeresség. Találd meg a számodra legideálisabb esti rituálét, és törekedj rá, hogy átültesd azt a mindennapokba! Ha már szokássá vált az esti levezetés, a pihentető, mély alvás nem csak az egészségedre lesz remek hatással, de gondoskodik bőröd üde frissességéről is!