Mit tegyél és mit ne tegyél a szép bőr érdekében

Amikor megfelelő módon ápolod a testedet és lelkedet, azt a bőröd is visszatükrözi. A ragyogó, egészséges bőr titka abban rejlik, hogy minden szinten ügyelsz a kiegyensúlyozott, rendezett életvitelre. Nem elég tehát gondosan megválogatni a kozmetikumokat, még jó pár szempont van, amire oda kell figyelnünk. Mit tegyél és mit ne tegyél, ha tiszta arcbőrre vágysz? Már mondjuk is!

 AMIT JÓ, HA MEGTESZEL:

1. Megfelelő fényvédelem a mindennapokban

Még ha épp nincs is napos idő, egy alacsony faktorszámú fényvédő használata olyankor is ajánlott. Hiszen a korai öregedéstől védheted meg bőrödet, ha a felhős, vagy épp enyhébb időben is óvod a káros sugaraktól.

shutterstock_556314430_sm.jpg

2. Kiegyensúlyozott étrend

Biztosan jártál már úgy, hogy egy tábla csoki vagy egy csomag sós mogyoró elfogyasztását követően napokig küzdöttél az arcodon felbukkanó pattanásokkal. Nem feltétlenül ennyire látványos a hatás, de bármit is eszünk a nap folyamán, az kihat a bőrünk állapotára is. Éppen ezért rendkívül fontos a rendszeres méregtelenítés, és a változatos, egészséges étrend, amely gazdagon tartalmaz friss zöldségeket és gyümölcsöket. Ha ragyogó bőrre vágysz, még nem késő újratervezni a nyári napok menüjét.

3. Megfelelő hidratáltság

Ha száraznak találod a bőrödet, már nyúlsz is a testápolókrém után. De vajon ugyanilyen automatikus a belső hidratálás? Márpedig testünk minden sejtjének alapvető szükséglete a megfelelő mennyiségű tiszta víz.

02f24186.jpg

Ne feledkezz hát meg a folyadék pótlásáról különösen a nagy nyári melegben, és ha aktívabb tevékenységeket végzel! Hiszen bőrünk hidratáltsága belülről kezdődik.

4. Irány a szabadba!

Talán nem is gondolnád, mennyire fontos, de a friss levegő és a rendszeres mozgás ugyancsak hatással bír tested külső védelmi burkának állapotára. Lélegezz mélyeket és tessék megmozdulni! Persze nem kell azonnal fárasztó, az erőnket meghaladó testedzésre gondolni! Egy kis esti séta, biciklizés vagy futás a parkban máris bizsergetően hat a vérkeringésre, és fiatalítóan az arcbőrre.

5. Énidő

Mentális jólétünk érdekében elengedhetetlen, hogy olyan tevékenységekre is szakítsunk időt, ami kikapcsol, feltölt, és amit a magunk örömére végzünk. Azonban kétségkívül ennek az idejét és helyét a legnehezebb megtalálnunk a határidőnaplónkban, de hidd el, lényeges!

ing_19030_00145.jpg

Ha a mindennapok sodrásában elveszíted a lendületet, a motivációt, a derűt, azt a bőröd is előbb-utóbb vissza fogja tükrözni. És ki akarna szürke, fakó arcbőrt? Biztosan te sem, így hát énidőre fel, irány töltődni!

 

MI AZ, AMIT NE TEGYÉL:

1. Dohányzás

Nos, ha az utóbbi idők számtalan dohányzásellenes kampánya dacára még mindig dohányzol, nyilván nem mi fogunk meggyőzni róla, hogy ne tedd. De azért azt feltétlenül el kell mondanunk, hogy a cigizés során a véráramba kerülő számtalan káros anyag megakadályozza a tápanyagok felszívódását, sőt egy csomó C-vitamint is elvon a szervezettől. A végeredmény: a bőr fakóvá válik, megereszkedik, gyorsabban öregszik, és elszaporodnak a ráncok.  

2. Az arctisztítás mellőzése

Reggel és este is rendkívül fontos az alapos arctisztítás. Nem győzzük hangsúlyozni, mekkora jelentősége van az esti sminklemosásnak. Hiszen a bőrön maradt smink, és a napközben lerakódó szennyeződések eltömítik a pórusokat, így járulva hozzá a mitesszerek, pattanások kialakulásához.

shutterstock_660492694.jpg

Az esti arctisztításhoz válassz egy gyengéd, holt-tengeri iszapos arctisztító gélt, amely a pórusok mélyéről tisztít és felszínre hozza a szennyeződéseket!

3. Túl erős UV-sugárzás

Korábban már említettük, mennyire fontos figyelmet fordítani a megfelelő fényvédelemre. Sokan próbálják bőrüket szoláriumozással felkészíteni a napozásra. Az erős sugárzással hirtelen szerzett barnaság azonban nem hogy segítene minket a szép, tartós barnaságban, de még bőrünket is károsítja. Ha szeretnéd elkerülni, hogy bőröd ideje korán megöregedjen, fokozatosan, megfelelő védelem mellett szoktasd bőrödet a nyári nap sugaraihoz!

4. Feldolgozott ételek

A gyors kaják, és a túlságosan feldolgozott ételek megnövelik a vércukorszintet, amely a hormonháztartásunk felborulása miatt negatív hatással bír a bőrünkre is. Lehetőség szerint kerüld hát a gyorséttermekben és a készen kapható élelmiszereket, hogy a kényelmes étkezésnek ne a bőröd lássa a kárát!

5. A hidratálás elhanyagolása

Bőröd nedvességtartalmának pótlása alapvető fontosságú a helyes bőrápolásban. Ahhoz, hogy a bőr víztartalma kiegyensúlyozott legyen, a mindennapi hidratálás a kulcs.

shutterstock_720623101_sm.jpg

Éppen ezért jó, ha mindig van a fürdőszoba polcodon egy gazdagon tápláló, argánolajos testápolókrém, amely biztosítja bőröd megfelelő hidratáltságát.

Ennyi csupán a titka: öt dolog, amit jó ha teszel, és öt dolog, amit érdemes elkerülnöd,ha ragyogó, fiatalos bőrre vágysz! Próbáld meg a fenti praktikákat a napi rutinod részévé tenni, és biztosan te is látni fogod a különbséget a bőrödön!