Miben tér el a fiatal és az érett bőr ápolása?

Fiatal korunkban jellemzően még nem igényel túl sok időt a bőrápolás, azonban az évek előrehaladtával egyre több gondoskodást igényel az érettebbé váló bőr. Melyek a legfőbb különbségek a fiatal és az idősödő bőr között? Hogyan ápoljuk bőrünket az egyes életkorokban? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyek segítenek megérteni bőröd működését! 

A bőrünk egész életünk során folyamatos változáson megy keresztül: az újszülött finom, érzékeny bőrétől kezdve a zsírosodásra hajlamos tinédzserkori bőrön át egészen az időskori ráncokig. Minden egyes életszakasznak megvannak a maga szükségletei, így a bőrápolást is érdemes ezekre az igényekre szabni. Nem számít, hány éves vagy, ha minden életszakaszban a megfelelő termékkel tisztítod, ápolod, táplálod bőrödet, gondoskodhatsz bőröd egészségéről és természetes üdeségéről.

A tinédzser évek

A tizenévesek számára a legtöbb problémát a hormonháztartásuk felborulása következtében megjelenő pattanások, mitesszerek, és a zsírosodásra hajlamos bőr okozza. Ilyenkor a nem megfelelően megválasztott kozmetikumok még súlyosbíthatják is a helyzetet, így a nehezen kezelhető bőr ápolásában érdemes kozmetikus vagy patikus segítségét kérni. A rendszeres bőrápolást azonban érdemes minél korábban, már serdülőkorban elkezdeni még akkor is, ha nem problémás a bőrünk.

shutterstock_243260476_sm_1.jpg

Bár ilyenkor még rugalmasak a bőrszövetek, az arcbőr puha, hamvas, azonban 25 éves kor körül a bőr már veszít rugalmasságából, a bőr természetes olajtermelése csökken, a bőr pedig szárazabbá, fénytelenebbé válhat. Ebben az életkorban elegendő, ha a szépségápolási rutinunk része a bőrtípusunknak megfelelő arctisztító, nappali és éjszakai krém használata, és egy gyengéd bőrradír heti egyszeri használata.

A harmincas évek

A húszas éveink vége felé már a bőr védelmi funkciója kezd meggyengülni, így arcunkon megjelennek az öregedés első látható jelei.

shutterstock_121114489.jpg

Legkorábban a szem környéke és a nyakunk bőre kezd megereszkedni, így ilyenkor már a szokásos nappali és éjszakai arckrém mellett mindenképp külön figyelmet kell fordítani a nyak, a dekoltázs valamint a szem alatti terület érzékeny, vékony bőrének megfelelő ápolására is.

Negyvenen túl

Azon a bizonyos negyedik x-en túl a bőr rugalmasságáért és hidratáltságáért felelős kollagén- és elasztintartalom csökken.

shutterstock_633418799_sm.jpg

Bőrünk egyre inkább veszít ruganyosságából, elvékonyodik, és arcunkon egyre mélyülő ráncok jelenhetnek meg. Így ilyenkor már érdemes naponta kétszer - reggel és este is - használni a szemránckrémet a szemünk alatti finom bőrre. Arcbőrünk ápolására is alapos gondossággal válasszunk egy olyan nappali és éjszakai krémet, amely bőrünk igényeihez igazodva a hidratáláson túl bőrfiatalító, ránctalanító hatással is bír.  

Az ötvenes-hatvanas évek

Ötvenéves kortól ráncaink már elmélyülnek, hiszen bőrünk évről évre egyre inkább elvékonyodik, a víztartalma nagymértékben csökken.

shutterstock_329622104.jpg

Hatvanon túl egyre több elváltozás jelenik meg az idősödő bőrön. Azonban ezek az elváltozások már természetesnek tekinthetőek, hiszen a bőr struktúrájának átalakulásával függnek össze. Az időskori bőrelváltozások kialakulását nagyban befolyásolja az életmódunk, a táplálkozás, valamint a bőrápolási szokásaink is. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az idősödő bőr egyre kiszolgáltatottabb, így a tápláláson túl a környezeti hatások elleni megfelelő védelemről is gondoskodjunk!


Örök fiatalságot egy bőrápolási készítmény sem nyújt, azonban az már csak rajtunk áll, hogy szépen öregszünk-e meg, hiszen a megfelelően alkalmazott szépségápolási termékekkel az öregedés elkerülhetetlen jeleit késleltethetjük. A bőröd típusához, állapotához és a korához igazított mindennapi szépségápolási rutin biztosítja számodra, hogy bőröd egészséges és fiatalosan üde maradjon éveid előrehaladtával is.