Újévi kollagénbomba - szépülj kocsonyával!

Kevés megosztóbb étel létezik a magyar konyhában, mint a kocsonya. Sokan imádják, de még többen vannak, akik rá sem tudnak nézni. Mi most mégis úgy döntöttünk, hogy górcső alá vesszük ezt az egyre népszerűbb ételt, és megmutatjuk neked is, hogyan állítható a kocsonya a szépség szolgálatába! 

Így a legegészségesebb

A kocsonya nem tartozik a legelegánsabb ételek közé, különösen akkor nem, ha az eredeti recepthez hűen nem halból vagy libából, hanem disznóhúsból készül. Ettől függetlenül sokan rajonganak érte, ráadásul nemrégiben kiderült róla, hogy a kocsonya a húsevésnek az egyik legegészségesebb formája. Hiszen a nyers hús fogyasztásakor gyomrunk rendkívüli módon leterhelődik, ellenben ha kocsonyaként jutunk hozzá, az emésztőrendszernek jóval kevesebb a dolga vele.

iss_4422_04945.jpg

De mi a helyzet a sok zsírral? Sokáig egészségtelen ételnek tartották a kocsonyát, mondván, hogy túl zsíros, de mára kiderült, hogy ez sincs egészen így. A megdermedt kocsonya tetején lévő zsír eltávolítható, a szervezetünk számára a húsban található zsír bőven elég. Viszont rendkívül fontos, hiszen ezek a zsírok aminosavakban gazdagok, amelyek a bőr regenerálódását segítik elő. És itt jön a lényeg.

Belülről fakadó szépség

Kutatások igazolták, hogy a kollagén előállításához szükséges aminosavak támogatják, sőt helyreállítják a rugalmasságát vesztett bőr kollagénszintjét. Az aminosavakat számos élelmiszerben, köztük a joghurtban, sajtban, tejben, húsban és tengeri herkentyűkben is megtalálhatod, azonban az állati eredetű bőr, csont, és ízületek bővelkednek igazán kollagénben. A modern konyha gyakorlatilag száműzte ezeket a hozzávalókat a receptekből, nagyanyáink azonban még tudták, mitől szépülhetnek, így a hagyományban több olyan ételt is találhatunk - köztük a kocsonyát - amely igazi kollagénbomba.

A kocsonya bőrszépítő hatásai

A kocsonyába azért főznek sok csontot és bőrt, mert ha elég kollagén fő ki ezekből, jól megköti a leves levét, és a kocsonya rezgős lesz. Lefordítjuk ezt kozmetikai nyelvre :) Hiszen amit a kocsonya a levesben csinál, az történik a testünkben is: az állati eredetű kötőszövetekben, csontokban található kollagén megköti a vizet, azaz hozzájárul a bőr hidratáltságához és rugalmasságához.

shutterstock_239297989.jpg

A kocsonya ráadásul gazdag C-vitaminban is, amely erősíti az immunrendszert, valamint elősegíti a kollagén felszívódását és termelődését, így még jobban támogatja a bőr simaságát és rugalmasságát. Egy hosszabb kocsonyakúra után megfigyelheted, hogy körmöd kevésbé töredezik, a kezed bőre sem szárad ki olyan könnyen, és még a hajad is fényesebben ragyog.

Hogyan fogyasszuk?

Ahhoz, hogy a kocsonyánk igazán jól sikerüljön, érdemes segítségül hívni egy megbízhatóan jó receptet, vagy egy kocsonyafőzésben jártas nagymamát. Ami biztos, hogy a tökéletes kocsonya titka a benne található, a zselésedést elősegítő zselatinban rejlik, így az a tuti, ha minél több csont, bőr és köröm hozzáadásával készül.

iss_12692_48348.jpg

Ne feledd, ez nem csak a “rezgő élvezet” miatt fontos, de ezáltal gondoskodsz igazán a bőrszépítő kollagén megfelelő szintjéről is. A zsírtalanított kocsonyát fogyaszthatod hozzáadott puha hússzeletekkel vagy zöldséggel, salátával, így az elköltött étel biztosan az egészségedre válik majd!

Amint látod, sokat tehetsz bőröd szépségéért és fiatalos rugalmasságért, akár kívülről, akár belülről táplálod azt. Az ásványianyagokban gazdag ránctalanító, hidratáló krémek mellett fordíts figyelmet arra is, hogy belülről mivel támogatod szervezetedet. Ebben a sűrű zselés, igazi téli ételben ugyanis benne van mindaz, ami a rugalmas bőr belülről történő támogatásához szükséges.

Jó étvágyat hozzá! Jövő héten pedig visszavárunk újabb bőrszépítő tippjeinkkel!