Miért öregszenek egyes nők lassabban?

Egy közös van bennünk, emberekben: előbb-utóbb mindannyian megöregszünk. „A gravitáció mindenkit utolér.”- nyilatkozta az örökifjú Marilyn Monroe, amikor a 30-as évei vége felé közeledve egyre láthatóbbá váltak a nevetőráncai. Mégis, mintha járnának-kelnének közöttünk néhányan, akiken láthatóan nem fog az idő. Miért lehet, hogy bizonyos nők lassabban öregszenek? Utánajártunk, és most megosztjuk veled is, hogyan késleltethetjük a ráncok megjelenését!

 A korral nem csak a ráncok járnak együtt

Az öregedés szót hallva leginkább egy dolog jut eszünkbe: a ráncok (vagy esetleg kettő: a ráncok és a megereszkedett bőr). Ez érthető is, hiszen a ráncok megjelenése a kor természetes velejárója.

shutterstock_394954120_sm.jpg

Az évek múlásával a napozás, a sok nevetés vagy éppen homlokráncolás, a dohányzás – és igen, a gravitáció is mind-mind nyomot hagynak arcunkon. A ráncok megjelenése mellett sokan tapasztalják még, hogy az évek múlásával bőrük veszít rugalmasságából és tónusából is.

Miért nem öregszünk egyformán?

Egyes nők, mintha csak az Alkonyat-sorozatból léptek volna elő, a korukat meghazudtoló sima és fiatalos arcbőrrel rendelkeznek. Hogyan lehetséges ez? Természetesen a jó magaviselet (mint például a dohányzás-mentes élet és az erős napfény kerülése), valamint a hatékony bőrápolás (illetve egyesek esetében plasztikai beavatkozások) mellett genetikai okok is állhatnak a hátterében.

A bőr öregedését befolyásoló genetikai okok

Az egyik ilyen genetikai különbség lehet az arcbőr vastagsága. A vastagabb arcbőrön kevésbé láthatóak az öregedés jelei. A finom vonalak, szarkalábak és kisebb ráncok később jelennek meg, mint a vékonyabb arcbőrű hölgyeknél. Ugyanígy befolyásolja a ráncok láthatóságát bőrünk mélyebb rétegeinek zsírtartalma. Bár a testünk többi részén talán nem örülünk ennek olyan nagyon, az arcbőr esetén azonban a magasabb zsírtartalom egyet jelent a mélyebb hidratáltsággal, ezáltal a ráncok későbbi felbukkanásával. A bőrünk színét meghatározó melanin is kulcsfontosságú. Minél több melanint tartalmaz a bőrünk (azaz minél sötétebb bőrünk alaptónusa), annál később indul öregedésnek, hiszen a melanin nem csak a bőr színét határozza meg, de az UV-védelemről is gondoskodik.

Hogyan lassíthatóak az öregedés jelei?

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni az alapos esti sminkeltávolítás és arctisztítás fontosságát. Bőrünk fiatalságának megőrzésében ugyanekkora jelentősége van a megfelelő hidratálókrém és egy tápanyagokban gazdag bőrtápláló éjszakai krém rendszeres használatának.

shutterstock_776225419_sm.jpg

Ha eddig nem tetted volna, kezdd azzal, hogy elhagyod a cigit. A bőröd állapotában már pár hét után is jelentős javulás állhat be, ugyanis nem mérgezik többé a dohányzással belélegzett méreganyagok. Emellett kerüld a túlzott mértékű napozást is, hiszen az erős UV-sugarak károsítják a bőrt.

A kisimult, üde arcbőr titka továbbá a feszültségek, és a túl sok aggodalom, mérgelődés mellőzése életünkből. Ehhez itt találsz néhány remek stresszűző praktikát. Ezek mellett rendkívüli jelentőségű a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás is, ami nem csak a kisimult lélek, de a kisimult arcbőr egyik kulcsa is. A ráncok szempontjából azonban az sem mindegy, min és hogyan alszol. Különösen azok, akik szeretnek hason aludni, reggelente gyakran ébredhetnek úgy, hogy csíkokat vasaltak az arcukra. Ezek a gyűrődési ráncok a nap folyamán kisimulnak ugyan, de idővel a ráncok szó szerint belevasalódnak az arcbőrbe, és hosszú távon velünk maradnak. Hatékony megoldást jelent erre, ha a pamut párnahuzatodat selyemhuzatra cseréled!


Nagyon úgy tűnik, hogy az öregedést – és vele együtt a ráncok megjelenését – nem kerülhetjük el. Meglehet, még te sem. De sokat tehetsz azért, hogy minél később és minél kisebb mértékben hagyjanak nyomot az arcodon. Ideje hát, hogy a gondos arctisztítás és bőrápolás fent összegyűjtött praktikái vegyék át a káros szokások helyét. Túl szigorúak azért mi sem szeretnénk lenni, így teszünk egy könnyítést: nevetni továbbra is ér! :)