Öt gyakori tévhit az argánolajról

A Marokkó aranyának is nevezett argánolaj elnevezését nem csak aranylóan sárga színéről kapta, hanem igen értékes tápanyagtartalma miatt is. Ráadásul különleges előállításának köszönhetően az ára is igen magas. Emiatt főként a luxus szépségápolási termékek egyik összetevőjeként találkozhatunk vele, és bár egyre többen ismerik, mégis a köztudatban számos tévhit él az argánolajról. Összegyűjtöttük az öt leggyakoribb tévedést a folyékony arannyal kapcsolatban. Lássuk, mi igaz és mi nem Marokkó féltve őrzött kincséről! shutterstock_477951412.jpg

1. Kecske rágta dióból készül a legértékesebb argánolaj

A fán legelésző kecskék Marokkóban teljesen hétköznapi látványnak számítanak. Az itt élő kecskék ugyanis annyira kedvelik az argánfa gyümölcsét, hogy még akár 10 méter magas fákra is hajlandóak felmászni értük.

iss_10716_00646.jpg

A gyümölcsöt megeszik, de a magját ott hagyják vagy később visszaöklendezik. Éppen emiatt elterjedt tévhit, hogy a kecskepásztorok összegyűjtik az állatok emésztőrendszerét már megjárt magokat, és ezeket használják az argánolaj előállítására. Bizonyos elképzelések szerint az ilyen dió még értékesebb is a fáról szüretelt magoknál. Szeretnénk megnyugtatni mindenkit, hogy tilos a “kecskelátta” magok kozmetikai felhasználása. A leszüretelt magok higiéniai és egészségügyi  ellenőrzésen is átesnek mielőtt elkezdődne a szépségápolási termékek előállítása.

2. Az argánolajnak kellemetlen az illata

Az argánolajat az argánfa diószerű terméséből préseléssel nyerik ki, és valóban van egy jellegzetes, enyhén kesernyés, diós illata. Ez, mint minden illat esetében, van akinek kellemes, mások számára szokatlan.

shutterstock_309738863.jpg

Szeretnénk azonban megnyugtatni, hogy az argánolajjal gazdagított szépségápolási készítmények szakszerűen meghatározott összetevőinek köszönhetően olyan illatanyagokat tartalmaznak, amelyeknél az argánolaj speciális illata nem dominál. Bátran válogass hát a folyékony arannyal gazdagított arcápolók, testápolókrémek, vagy tusfürdők közül; sem a tubusban, sem a bőrre kerülve nem kell tartanod az argánfa termésének speciális illatától.

3. Teljesen eltünteti a ráncokat

Sokan szeretnék megőrizni bőrük fiatalos puhaságát és selymességét idősebb korukban is. Ebben nagyszerű segítség lehet az E-vitaminban és telítetlen zsírsavakban igen gazdag argánolaj. A szépség elixírjének is tartott argánolaj a rögzült mimikai ráncokat ugyan nem tudja teljesen leradírozni, de a folyékony arany rendszeres használatával mélységük, élességük csökkenthető. Hiszen  miközben visszaállítja bőröd megfelelő nedvességtartalmát és simává, puhává teszi bőrödet, támogatja a bőr sejtmegújító képességét is. Értékes tápanyagai élettelivé varázsolják a bőrt; az arcbőr fiatalosabbá, kisimultabbá válik.

4. Az argánolaj 100%-osan biztonságos

A tisztán növényi alapú olajok jellemzően nem jelentenek túl nagy veszélyt, és csekély az allergiás kockázatuk. Az argánolaj esetében azonban, mivel az alapanyaga egy dióféle, így körültekintőbbnek kell lennünk. 

shutterstock_726833395_sm.jpg

A diófélékre érzékenyek számára mindenképpen fennáll az allergiás reakciók veszélye, így az ő esetükben ezzel a kockázattal számolnunk kell.

5. Az argánolaj indokolatlanul drága

Az argánolaj vitathatatlanul nem olcsó mulatság. Azonban megvan az oka, hogy miért ilyen áron kerül kereskedelmi forgalomba. Az argánolaj alapanyagául szolgáló argánfa ugyanis kizárólag Marokkó délnyugati részén él, ráadásul igen kevés van már belőle. A folyékony arany előállítási költségeit növeli, hogy az argánfa diószerű terméséből az olajat kizárólag kézi sajtolással nyerik ki az itt élő berberek. Az argánolaj előállításának titka évszázadok óta hagyományosan anyáról lányra száll, máshol nem tanulható. A folyamat során kiemelt szerepe van az időzítésnek, a tapasztalatnak és a leleményességnek. 1 liter olaj előállításához nagyjából 100 kg mag szükséges. Ennek tudatában máris érthetővé válik, miért nem juthatunk hozzá olcsóbban az eredeti, 100%-os tisztaságú argánolajhoz.

A fiatalaság forrásaként számon tartott argánolaj értékes összetevői, gazdag tápanyagai kétségkívül indokolttá teszik, hogy helyet kapjon a fürdőszobánkban. Legyen akár szó bőr- vagy a hajápolásról, a kényeztető szépségápolási rituálékat megkoronázhatod, ha beszerzel párat az argánolajjal gazdagított szépségápolási termékek körül. Igazi különlegesség, ritka ajándék lehet ez önmagad számára. Ne késlekedj, kezdd el bőröd tápláló kényeztetését még ma!