Hogyan hidratáld megfelelően az arcbőrödet?

Az évek múlásával és a folyamatos környezeti ártalmaknak köszönhetően bőrünk napról-napra veszít nedvességtartalmából. Egy kis odafigyeléssel és megfelelő hidratáló arckrém választásával azonban sokat tehetünk azért, hogy fiatalos és életteli maradjon.

A bőr felszíni rétegei akár 25%-nyi vizet is tartalmazhatnak. Azonban ha túl sokat napoztatjuk, vagy nem védekezünk kellően az egyéb, bőrünkre káros környezeti ártalmakkal szemben, ez az arány 10% alá is csökkenhet. Ugyanez a helyzet az idősödő bőrrel is. Ha nem pótoljuk az elveszített nedvességet, arcbőrünk dehidratálttá válik, amely a ráncok kialakulásához és száraz, érdes, akár kirepedezett bőrhöz is vezethet.

shutterstock_564569767_1.jpg

Azonban nemcsak esztétikai okokból érdemes a megfelelő nedvességtartalmára ügyelnünk: a jól hidratált arcbőr hatékonyabban hasznosítja a krémekben lévő értékes ásványi anyagokat és vitaminokat is!

 Hogyan válasszunk arckrémet?

Könnyű elveszni a kozmetikai termékek polcain a rengeteg arckrém között. Hogyan találjuk meg azt, ami a bőrtípusunkhoz leginkább illik? Először is fontos tisztázni, hogy bőrünknek mire is van igazán szüksége! A dehidratált bőrben kevés a víz, így ebben az esetben elsősorban a vízpótlásról kell gondoskodnunk. A száraz bőr pedig inkább olajban szenved hiányt, itt ilyenkor az elveszített zsíranyagok pótlására van szükség különböző értékes növényi olajok segítségével. Bővebben a vízhiányos és a száraz bőr közötti különbségekről következő cikkünkben olvashatsz! A polcokon található termékek között fogsz találni olyat is, amely elsősorban a vizet pótolja, és olyat is, amely inkább tápláló olajokban gazdag. Természetesen léteznek olyan arckrémek is, amelyek egyszerre tudják  mind a kettőt!

Mivel hidratáld bőrödet?

A hidratálókrémek első számú összetevője a víz. Ez nem véletlen, hiszen a dehidratált bőrnek leginkább erre van szüksége. Nem mindegy azonban, mi minden mást tartalmaz még a krém, ahogy az sem, milyen víz van benne!

Holt-tengeri víz

Ha ugyanis ásványi anyagokat extrém koncentrációban tartalmazó holt-tengeri víz az alapja hidratálókrémünknek, a víz pótlásán kívül értékes tápanyagokkalis feltöltjük a bőrünket. Mi mindennel? A Holt-tenger vize tulajdonképpen töménysége okán amely rendkívül nagy arányban tartalmazza a bőrre jótékonyan ható ásványi anyagokat.

shutterstock_542499865_sm.jpg

A Holt-tenger vize igen különleges: tízszer több kloridot, negyvenszer több magnéziumot, és jelentősen több brómot tartalmaz, mint az összes többi tenger. Magas kalcium- és nátriumtartalma testünk megfelelő vízháztartásáról gondoskodik. A holt-tengeri sós víz éppen ezért rendkívül hatékony a száraz bőr kezelésében, és a bőrproblémák enyhítésében.

Tengeri alga

A legendák szerint Aphrodité nem mindennapi szépségét részben az antioxidáns hatású tengeri algának tulajdonították, amely kívülről-belülről táplálja a bőrt. Az algát élelmiszerként is fogyaszthatjuk, így értékes tápanyagaival belülről fejti ki jótékony hatását. Természetesen kívülről is ápolhatjuk vele bőrünket, hiszen egyes arcápolókrémek összetevői között is szerepel. Mivel extrém módon hidratál, így a száraz, repedezett bőrre kiváló választás, emellett pedig az érett bőrnek is igen jó barátja, hiszen fiatalító A- és E-vitaminokat is tartalmaz.

Jojoba olaj

A jojoba olaj különlegessége, hogy nagyban hasonlít az emberi bőr által termelt faggyúhoz. Emiatt képes arra, hogy kordában tartsa a bőr nedvességtartalmát, és erősítse bőröd külső védelmi vonalát. Ezzel a növényi olajjal biztosan nem lőhetsz mellé, a száraz és zsíros bőr egyaránt kedveli, hiszen minden bőrtípusnak maximális védelmet és táplálást nyújt, anélkül, hogy zsírossá tenné azt

 Szőlőmagolaj

A szőlőmagolaj bőrfiatalító E-vitaminban és linolinsavban igen gazdag, éppen ezért az időskori száraz testfelületek és arcbőr kitűnő ellenszere lehet. Nem csak késlelteti a bőröregedést, de bőrmegújító hatással is bír. Mivel egy igen könnyen felszívódó olaj, így zsíros arcbőrrel rendelkezők is bátran használhatják, ha úgy érzik, bőrük nedvességtartalma egy kis utánpótlásra szorul!

shutterstock_761866468_sm.jpg

Gondoskodj bőröd megfelelő hidratáltságáról egy olyan könnyen felszívódó hidratálókrémmel, amely egyszerre tartalmazza a holt-tengeri sós víz értékes ásványi anyagait, és a növényi olajok gazdagon tápláló esszenciális alkotóelemeit! Így a külső környezeti hatások ellen is felvértezve, az évek múlásával is dacolva bőröd megfelelően hidratált, fiatalosan puha és sima lehet!

A száraz és a dehidratált bőr közötti különbségekről, a táplálási és ápolási lehetőségekről tudhatsz meg többet, ha jövő héten is velünk tartasz!