Öt remek tipp, hogy jól aludj a kánikulában

Forró nyári napok elé nézünk, aminek nagyon tudunk örülni, ha épp fürdőzéssel töltjük a napot. Éjszakára azonban már az igazi napimádók is szeretnek kicsit lehűlni. A hosszabb nappalok és a hőség azonban felboríthatja testünk természetes ritmusát is.

Ha többet tartózkodunk a napon, szervezetünk nem érzékeli, hogy mikor érkezik el az alvás ideje. Pedig rendkívül fontos, hogy eleget pihenjünk, hiszen testünk egészének szüksége van a töltődésre.

03c04259.jpg

A megfelelő mennyiségű alvás szükséges a helyes napi ritmusunk megtartásához, energiaszintünk harmonikus szinten tartásához, jókedvünk megőrzéséhez, de még a bőrünk állapotára is nagy hatással van. Azonban a rekkenő hőségben nem is olyan egyszerű igazán jót aludni. Mit tegyünk, hogy a nyári napokon is elegendő pihenéshez jussunk? Elhoztunk neked pár remek tippet!

Irány a szabadba!

A jó alvás alapját napi tevékenységeink szabják meg. Ilyen ragyogó időben valdi öröm a szabadban, a természet közelében tartózkodni. Például egy frissítő reggeli vagy esti séta még a nagy melegben sem megterhelő, mégis elegendő mértékben átmozgatja a testet, és élénkíti a vérkeringést.

02a150pz.jpg

Ugyanilyen jó lehet egy könnyed kerti munka a konyhakertben, vagy erkélyünk balkonládái körül, így nem csak aktívan tevékenykedünk picit, de a természettel is megőrizzük kapcsolatunkat.

Könnyű testmozgás

Ahhoz, hogy jól aludjunk, fontos, hogy a fölösleges energiáktól megszabaduljunk. Erre pedig remek alkalmat nyújthat némi testmozgás. Sportolásra legjobb a kora reggeli órákat választani, hiszen ekkor még hűvösebb a levegő, és a testünket is aktivizálni tudjuk az előttünk álló napra.

iss_0893_03614.jpg

A késő esti futást azonban jobb elkerülni, hiszen a felszabaduló energiáktól félő, hogy nem fogsz tudni álomba szenderülni! Ha mégis az esti órákban szánnál időt tested átmozgatásra, néhány relaxáló, könnyed jógagyakorlattal készítheted elő az éjszakai pihentető alvást.

Bizalomteli gondolatok

A könnyű elalvást segíti, ha jóval lefekvés előtt már lekapcsolod a villanyokat, és inkább meggyújtasz egy nyugtató illatú gyertyát. Szakértők azt tanácsolják, hogy az igazán pihentető alvás érdekében, lefekvés előtt egy órával már kerüljük a képernyők (televízió, számítógép, tablet, és igen, a mobiltelefon kijelzőjének) nézegetését is.

03b70066.jpg

Hagyj magadnak elég időt, hogy a napi tevékenységek elcsendesedhessenek benned, mielőtt álomba szenderülnél. Erre remek eszköz lehet olvasni pár oldalt egy jó könyvből. Meglátod majd, hogy inspiráló gondolatokban megmerítkezve egészen más lesz az elalvás!

Félre az aggodalmakkal!

Félelmekkel, gyötrődésekkel nyugovóra térni az egyik legrosszabb, amit tehetsz. Ha pihenni szeretnél, alvás előtt mindenképp tedd félre a gondokat, próbáld kiverni fejedből az ott motoszkáló aggodalmakat. Éjszaka úgysem fogod tudni megoldani őket, viszont az alvást megnehezítik. Ahhoz, hogy másnap energikusan, frissen tudj nekilátni a feladataidnak, és a nehézségekkel való megküzdésnek, elengedhetetlen, hogy éjszaka valóban kipihend magadat, és teljesen feltöltődj. 

ing_19064_03033.jpg

Ha segítség nélkül ez nem megy, lefekvés előtt hallgass relaxáló zenét vagy próbáld ki a jóga nidra (jógikus alvás) meditációs gyakorlatait. Így biztosan inspiráló gondolatokkal, nyugodt lélekkel szenderülsz álomba.

Pihentető kényeztetés

Lefekvés előtt langyos vízzel zuhanyozz le, hogy testedet megtisztítsd a nap során rárakódott szennyeződésektől, és igazán megpihenhessen.

 02b78301.jpg

Egy holt-tengeri sós tusfürdővel az esti fürdőzés igazi kényeztető pihenéssé válik: a hétköznapok sodrásából pillanatok alatt a Holt-tenger lágy ölelésében találod magadat. Miután megmerítkeztél az évezredek alatt összegyűlt értékes, szépítő ásványianyagokan, bújj bele egy jól szellőző, puha pamut hálóruhába, és így feküdj be a frissen vetett ágyba!

Ezeket a tippeket beiktatva a napi rutinodba, még az igazi rekkenő hőség közepén is elviselhetőbb lesz az éjszakai forróság is, és pihentetőbben, ellazultabban fogsz aludni. Szép álmokat! Ébredés után várunk vissza!