Így táplálkozz az egészséges és ragyogó arcbőrért!

Dohányzásmentes élet, sok víz, fényvédő krém és bőséges hidratálás. Sok mindent teszünk, és nem teszünk, hogy megőrizzük bőrünk fiatalos ragyogását. De talán az eszünkbe sem jut, hogy mindaz, amit megeszünk, milyen óriási hatással bír bőrünk állapotára. Pedig a mindennap elfogyasztott ételek és italok igen jelentősen befolyásolják a bőr egészségét. Íme azon ételek listája, amelyeket fogyasztva belülről gondoskodhatsz bőröd egészséges tündökléséről! shutterstock_1028139997.jpg

Mi nők, ebben talán mind egyformák vagyunk: szeretnénk egészséges és gyönyörűen ragyogó, fiatalos arcbőrt. És bár igyekszünk mindent megtenni ennek érdekében, az étrendünkre mégsem mindig fordítunk kellő figyelmet.

shutterstock_174523193.jpg

Természetesen a bőr egyensúlyáról gondoskodó természetes összetevőjű szépségápolási termékekkel igen sokat tehetünk bőrünk egészségéért, de emellett ne feledkezzünk meg a bevitt tápanyagok jelentőségéről sem.

Harmonikus emésztés, egészséges bőr

Az elmúlt évek tudományos kutatásai nyilvánvalóvá tették számunkra, hogy emésztőrendszerünk tulajdonképpen testünk belső ökoszisztémája.

yarden-772839-unsplash.jpg

Hihetetlen mennyiségű mikrobának ad otthont, amelyek az immunrendszer harmonikus működéséért felelnek, és támogatják az ártalmas baktériumokkal és vírusokkal szembeni ellenállást. Ezt a belső védelmi rendszert leginkább egészséges ételek fogyasztásával tudod támogatni. Cserébe kiegyensúlyozottan tiszta és ragyogó arcbőrrel hálálja meg az odafigyelést!

Mit egyél az egészséges bőrért?

Azok a vitaminok, amelyeket bőrödnek kívülről megadsz, mint például a C vitamin és egyéb antioxidánsok, ugyanazok a tápanyagok, amelyeknek az étrendedben is szerepelniük kell.

1. Színkódolt egészség

 Az antioxidánsok gyakran élénk színűvé varázsolják a zöldségeket és gyümölcsöket, így a színes étrend általában antioxidánsokban gazdag menüt takar.

eat-rainbow-salad.jpg

Például a sárga gyümölcsök dúskálnak C-vitaminban, amely nélkülözhetetlen szervezeted kollagéntermeléséhez, míg a narancsszínű répa ropogtatásával jó nagy adag béta-karotinhoz és A-vitaminhoz juttathatod szervezetedet. A paradicsom és más piros színű gyümölcsök egy igen erőteljes antioxidánsban, az úgy nevezett likopinban gazdagok. A valóban színpompás étrend biztosíthatja számodra, hogy a különböző vitaminok és antioxidánsok széles skálájával ajándékozd meg szervezetedet.

2. Fermentált ételek

A fermentálás során az ételekbe olyan jó baktériumok kerülnek, amelyek szükségesek emésztőrendszerünk harmonikus működéséhez, így hozzájárulnak bőrünk egészségéhez is. Elődeink korában még a mindennapi étkezések szerves része volt a fermentált tejtermékek fogyasztása, ma azonban ezek eléggé kivesztek étkezési kultúránkból.

glass-1462894_1920.jpg

Az egészséges emésztőrendszer és a ragyogó arcbőr érdekében fogyaszd mindennap remek fermentált ételeink, mint például az élőflórás joghurt, kefír, kombucha közül a számodra legízletesebbet!

3. Zöld levelesek

A zöld szín elmaradhatatlan eleme a szivárvány étrendnek.heather-barnes-1461424-unsplash.jpg

A brokkoli, spenót, sóska mind gazdagok szulfátban, amely a bőrünk számára oly fontos méregtelenítő hatással bír.

4. Zsírokban gazdag halak

Már egy ideje tudjuk, hogy nem minden zsír ősellenség. Az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak például alapvető fontosságúak testünk egészsége és bőrünk szépsége érdekében. Az omega-3 zsírsavat megtaláljuk a lazacban, heringben vagy makrélában.toa-heftiba-414770-unsplash.jpgDe a vegetáriánusok se csüggedjenek, hiszen a lenmagból, diófélékből szintén hozzájuthatunk ehhez a nélkülözhetetlen tápanyaghoz. Az omega-6 zsírsavhoz pedig növényi olajokból, mint például a napraforgó olajból juthatunk hozzá. Mivel ez a két alapvető fontosságú zsírsav belülről hidratálja bőrünket, így segítenek elkerülni bőrünk kiszáradását, kollagéntartalmának csökkenését.

5. Kocsonya - a szépség titkos receptje

A kocsonyát sokan a Botox természetes és egészséges alternatívájaként tartják számon. Nem véletlenül. A kollagénbombaként is ismert kocsonya rendkívüli bőrszépítő hatásáról ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.iss_12692_48348.jpgMost csak annyit mondanánk: a fiatalosan rugalmas bőr érdekében feltétlenül vedd fel időnként a vasárnapi ebéd menüjébe a kocsonyát, esetleg egy sok órán át főzött csont- vagy húslevest, melyet sok zöldséggel elkészítve még egészségesebbé tehetsz!

Ha ezeket az ételeket beépíted a mindennapi étrendedbe, megfelelően gondoskodsz bőröd belülről történő táplálásáról. Jövő héten folytatjuk azon ételek listájával, amelyeket mindenképpen mellőzz az étkezőasztalodról, ha tündöklően ragyogó arcbőrre vágysz!