10 tipp testi-lelki egyensúlyod megőrzése érdekében a távmunka idejére

Az otthonról történő dolgozásnak rengeteg előnye van, de egy idő után felettébb nyomasztóvá tud válni. A legtöbben, akik irodában, vagy valahol egy munkahelyen dolgozunk, hozzá vagyunk szokva, hogy a jellemzően 9-5-ig tartó időszakban bizonyos közösségi interakciókkal tarkítva, és egy megszokott menetrend szerinti munkavégzéssel telik a napunk. Így amikor már sokadik hét óta nem látunk mást, csak a laptopunk monitorját a kanapénkon, érthető, hogy kezdünk kicsit besokallni… Következzen 10 tipp, hogyan hozhatod ki a legtöbbet ezekből az otthon töltött hetekből! shutterstock_678443566.jpg

1. Legyen kijelölt munkaállomásod

 Jelölj ki a lakáson belül egy helyet, ahonnan a munkádat végzed (és ahonnan csak a munkádat végzed). Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy van dolgozószobád, nyilván, az a legjobb. jealous-weekends-grl0soyejmq-unsplash.jpgEnnek hiányában választhatod erre a célra az ebédlőasztalt, a kanapé egyik sarkát, vagy a lakás bármely zeg-zugát, amely kifejezetten a munkavégzés helye. Ide fogsz “eljárni” mindennap dolgozni. Törekedj rá, hogy ezt a részt tisztán és rendezetten tartsd, hogy véletlenül se ess abba a kísértésbe, hogy munka helyett inkább lázas rendrakásba vagy takarításba fognál. 

2. Öltözz fel

 Az egyik leghatásosabb és legegyszerűbb dolog, amivel  munka-üzemmódra kapcsolhatod magadat, ha reggel átöltözöl. Talán magától értetődőnek hangzik, de hidd el, sokan töltik az egész álló napot pizsamában :) sincerely-media-ylverpz8l1s-unsplash.jpgPedig rém egyszerű az egész: pusztán azzal, hogy átöltözöl “kinti” ruhába, a tudatod is átkapcsol az ágyban lustálkodós üzemmódból hatékonyba. Persze nem kell feltétlenül azokat a ruhákat felvenned, amiket az irodában viselnél. Kényelmes otthoni öltözet is megteszi, csak ne a pizsamád legyen az!

3. Állíts fel egy  napirendet

Te is úgy vagy vele, hogy minek is kelnél fel korán, hiszen az irodád csak 5 másodpercnyire van az ágytól? Kutatások igazolták, hogy a következetes napirend pozitívan hat a mentális jóllétünkre, az alvásminőségünkre és még a testsúlyra is. Ha szétfolyós típus vagy, törekedj rá, hogy minden nap ugyanabban az időben kezdd el és fejezd be a munkádat! Legyen fix ideje az ebédszünetnek is. Ha kell, állíts be emlékeztetőt rá, hogy jelezzen, mikor érkezett el az ideje, hogy szünetet tarts. Ha ezeket az egyszerű trükköket sikerül beillesztened a napirendedbe, máris sokkal rendezettebben telnek a napjaid. 

4. Rakj össze egy lejátszási listát

 Ha minden reggel ugyanazzal a zenével indítod el a munkanapodat, rövid idő után az agyad már rááll, és automatikusan tudni fogja, hogy elérkezett a fókuszált figyelem ideje. Bármit hallgathatsz: van, aki a pihentető, relaxáló, a természet hangjait megszólaltató dallamokat szereti, és van, akit az ütemesebb zene pörget fel. 

5. Hidratálj

 Otthonról dolgozva még könnyebb elfeledkezni arról, hogy eleget igyál, ami ahhoz vezethet, hogy délutánra kimerülsz. Indítsd már a napodat is egy pohár vízzel, és mindig legyen az íróasztalodon egy palack víz. shutterstock_160940921.jpgHa unnád a vizet, kóstolj meg egy ízletes gyógyteát, vagy lassan jöhetnek a jégbe hűtött limonádék, jeges teák is!

6. Maradj kapcsolatban

Fontos, hogy ne érezd magadat a kollégáidtól, barátaidtól elszigetelve. Szánjatok időt egy-egy rövid bejelentkezésre: lehet ez akár egy 10 perces közös napindító virtuális kávézás, vagy egy délutáni lazító csevej, hogy megtörjétek a monotonitást. 

7. Lazíts

Ha már órák óta ülsz a géped mellett, azt előbb-utóbb megérzi a hátad és az egész tested is. Egy-két óránként tudatosan szakíts ki a napból pár percet, és nyújtózkodj, mozgasd át a nyakadat, karjaidat. shutterstock_1056238709.jpgPuhán átmasszirozhatod a talpaidat is, és a nap végén néhány relaxáló, nyújtó jógagyakorlattal teljesen ellazíthatod a testedet. 

8. Táplálkozz egészségesen

A távmunka egyik nagy hátránya, hogy a konyhád túl közel van az irodádhoz… Igyekezz megállni, hogy állandóan a konyhában sündörögj, és nasik után kutass. Ha semmiképpen nem bírod ki ebédszünetig, tízóraiként fogyassz egy könnyű salátát, vagy gyümölcsöket.

9. Kényeztesd magad

A home office jellegéből adódóan senki nem lát munka közben - kivéve persze azok a családtagok, akikkel együtt élsz. Hozd ki a legjobbat ebből a kényszerű bezártságból, és vess be néhány luxus kényeztető praktikát! A következő pár órában tuti nem lesz konferenciabeszélgetésed? shutterstock_301196660.jpgDobj fel egy holt-tengeri iszapos arcpakolást! Kicsit enerváltnak érzed magad? Egy frissítő zuhanyzás nagyon jól tud esni egy home office munkanap bármely 5 percében.

10. Pakolj össze a nap végén

Fontos, hogy szigorú határokat szabjunk a munka és a magánélet között. Ha végeztél a munkáddal, csukd le a laptopod, és tedd is el azt, rendezd össze a papírjaidat, füzeteidet. A munkaidőnek vége, jelezd ezt egyértelműen önmagad számára is!

+1: Ajándékozd meg önmagad

A távmunkának nem kell szükségszerűen elviselhetetlen rabszolgaságnak tűnnie… A nap végén csinálj valami olyat, amivel megjutalmazod magadat, amiért hatékonyan dolgoztál. shutterstock_241694761.jpgEz lehet egy lendületes mozgásforma, beszélgetés a szeretteiddel, vagy akár egy forró, relaxáló holt-tengeri sós fürdő. Most pedig kapcsold ki a laptopodat, és csak lazíts!