A szépségmegőrzés ősi hagyományai

Belegondoltál már valaha, milyen ősi hagyományokkal bírnak a kényeztető, lazító és testszépítő szokásaink? A különböző szépségrituáléink több évezredes múltra tekintenek vissza, és bár keletkezésük óta nagyon hosszú idő telt el, szerencsére ezek a praktikák kiállták az idő próbáját és megállják a helyüket a modern szépségipar világában is.

 Az ősi kultúrákban nagyon nagy jelentőséggel bírtak a különböző szépségrituálék, és az emberek az idők kezdete óta az örök fiatalság forrását keresik. Eredjünk hát mi is a nyomába! Nem is akárhova, egészen a titokzatos egyiptomi, marokkói és izraeli kultúra ősi világába repülünk vissza. Hiszen bár minden kultúrának megvoltak a maga hagyományai a szépségápolás terén, mégis ezen népek olyan mélységig tárták fel a szépség és fiatalság megőrzésének titkait, ahogyan erre kevesen voltak képesek. Lássuk hát, milyen kincseket hozhatunk magunkkal e mesés antik tájakról!

A varázslatos Izrael gazdag hagyatéka

Az izraeli szépség olyan, mint maga az ország: egyszerre különleges, vad, nyers és időtállóságában magában hordozza az ősi kultúra varázslatos erejét. Az itt élő emberek igazi túlélők, gazdag hagyományokkal bírnak, és nagyon szorosan kapcsolódnak az anyaföldhöz. A természet adta kincsek iránti tiszteletük megmutatkozik a szépségrituáléik során évezredek óta használt ápolószereikben is.

israel.jpg Biztosan te is hallottál már a holt-tengeri ásványok páratlan hatásairól. Nem véletlenül! Hiszen a fekete, holt-tengeri iszap világszerte híres tisztító és gyógyító hatásáról. A több ezer éves üledékes iszap rendkívül magas kalcium-, cink-, króm- és kálium tartalma miatt vált olyan értékessé. De nem csak az iszap az egyetlen, amely gazdagon őrzi a természet kincseit: a holt-tengeri sók az iszapéhoz hasonló csodálatos bőrápoló hatással bírnak, ráadásul ezek relaxáló fürdőkhöz, frissítő testradírozáshoz is kitűnően alkalmazhatóak.
 
A mesés Egyiptom misztikus világa

Egyiptom a varázslat és a misztikus ősi titkok vidéke számos szépségápolási kincset tartogat számunkra. Nem fogalmazunk túlzóan, ha azt mondjuk, az egyiptomiak eléggé megszállottjai voltak a témának. Annyira, hogy az ősi egyiptomi fáraók szépségrituáléi isteneik dicsőítését is szolgálták. Mit is jelent ez? Azt, hogy a szépségrituáléikkal nem csak a testüket frissítették, szépítették, de mágikus, vallási erőt is tulajdonítottak neki. Ha ennyire komolyan vették a dolgot, valószínűleg elhihetjük nekik mindazt, amit a szépség megőrzéséről tudtak.

shutterstock_111194414.jpgAz utolsó fáraó, Kleopátra, aki az antik kor legszebb asszonyaként vonult be a történelembe, olyan időtálló szépségpraktikákat hagyott ránk, amelyekre ma is bátran hagyatkozhatunk. A végzet királynője nem csak tejben és mézben szeretett fürdeni, de az öregedés ellen holt-tengeri sós bőrápolással is védekezett. Gyönyörű haját pedig növényi olajos hajpakolással ápolta. Pedig Kleopátra nem volt egy buta nő. Bár szeretik szépen sminkelt, piperkőc királynőnek beállítani, valójában egy rendkívüli stratéga volt, aki tudta, hogyan használja szépségtrükkjeit. 

A titokzatos Marokkó ősi hagyományai

A marokkóiak a mai napig hetente egyszer meglátogatják a nálunk törökfürdő néven ismert Hammam közösségi gőzfürdőt. Az antik római kultúra idejéből fennmaradt tisztító szertartás nem csak a testet, de a lelket is felfrissíti! Hiszen a fürdőbe látogatók méregtelenítő, frissítő, és testápoló rituálékon vesznek itt részt. Ez az ősi hagyomány csodálatosan kitisztítja a bőrt, javítja annak anyagcseréjét, és a fürdő utáni olajozás gazdagon táplálja a bőrt.

shutterstock_125273975.jpg A testápolás egyik legkedveltebb bőrtápláló szere, a Marokkó aranyának is nevezett argánolaj. Ez az E-vitaminban és telített zsírsavakban gazdag olaj méltán tett szert erre a kitüntető címre, hiszen egy igazi selymes csoda! Az ősi kultúrákban is már – férfiak és nők egyaránt – rendszeresen ápolták bőrüket különböző olajok bemasszírozásával. A növényi olajok bőrbe juttatásának nem csak szépségápolási célja volt, de a nagy forróságban így óvták bőrüket a kiszáradástól.
 
Bár az ősi kultúrák több ezer éves múltra tekintenek vissza, de az évezredek során fennmaradt szépségpraktikák olyan értékes tudást, gazdag kincseket rejtenek magukban, amelyekre méltán hagyatkozhatunk napjainkban is. Élj hát te is bátran a hagyomány által ránk maradt szépségtrükkökkel, és tedd azokat a mindennapjaid részévé! A folytatásban részletesebben megismertetünk e gazdag kincstár teljes kelléktárával. Maradj velünk!