Miért aludj mostantól te is selyempárnán?

Az alvás vitathatatlanul szépít. Ahhoz, hogy igazán frissek legyünk és a top formánkat hozzunk, szükségünk van az elegendő hosszúságú éjszakai pihenésre. Különösen azért, mert a sejtjeink éppen ilyenkor regenerálódnak és töltődnek fel értékes tápanyagokkal. 

Számtalan krémmel, kozmetikai készítménnyel támogathatod bőröd éjszakai megújulását, a külföldi szépségbloggerek körében azonban fénysebességgel terjed a selyempárna népszerűsége. Valóban szebb lesz tőle az arcbőr? Tényleg elbúcsúzhatunk a gubancos frizurától? Utánajártunk, mi a selyempárnahuzat titka, és hogyan is működik!

bed.png

Azoknak, akik még nem ismerik, gyorsan összefoglaljuk a lényeget: a selyempárnahuzat nem más, mint aminek első hallásra tűnik, azaz selyemből készült párnahuzat. Gyatrább minőségű termékektől is hemzsegnek a külföldi webshopok, azonban a 100%-os természetes hernyóselyemből készült huzatról azt tartják, kisimítja a kisebb ráncokat, segít megőrizni bőrünk hidratáltságát, és használatával elfelejthetjük a reggeli kócos hajzuhatagot.

Miben rejlik a titka?

Nos, bár minden erőnkkel azon vagyunk, hogy megtaláljuk az örök fiatalság forrását, egyelőre az a helyzet, hogy komoly tudományos bizonyítékokkal még nem támasztható alá a selyem áldásos hatása. De hogy kiderítsük, mi igaz és mi nem a selyemhuzat jótékony hatásairól, mi magunk is kipróbáltuk. Következzen hát a beszámoló a személyes tapasztalatainkról!

Sima, selymes érintés

A hagyományos párnahuzatok nem csúsznak, így használat közben meggyűrődnek. Ez az egyik fő oka, amiért a hajszálak károsodásához, töredezettségéhez, illetve a sokak által jól ismert reggeli gyűrött arcbőrhöz is hozzájárulnak. Ezzel szemben a valódi selyemből készült párnahuzat teljesen sima felületéhez a bőr nem tapad hozzá, így nem vasalunk reggelre csíkokat az arcbőrünkbe.

Csökkenti a gyűrődési ráncokat

Említettük az imént az arcbőrünkbe vasalt ráncokat, amelyekkel bizonyos reggeleken a tükörbe nézve szembesülünk. Bár a gyűrődések általában kis idő múltán eltűnnek, mégis károsítják az arcbőrt. Ezek a ráncok ugyanis nem csak átmenetiek. Idővel bizony valóban belevasalódnak a bőrbe, és ráncok formájában örökre velünk maradnak. Nos, ez nem történik meg a selyemhuzat esetén, hiszen sima, csúszós felületének köszönhetően nem alakulnak ki gyűrődési ráncok az arcon.

Megőrzi bőrünk hidratáltságát

A selyempárna egy másik titka abban rejlik, hogy – szemben a pamuttal, amely magába szívja a nedvességet – a selyem nem veszi fel a bőrödről és hajadról az azokban természetes módon jelenlevő vizet, illetve az éjszakai krémeket sem szívja magába. Ettől az alvás közben a bőrödön lévő tápláló krémek sokkal hatékonyabban tudják kifejteni a hatásukat. A bőr így hidratáltabb lesz, amely a kisimult, puha arc egyik kulcsa. Ráadásul ráncaink is részben a bőr alacsony nedvességtartalma következtében jelennek meg, így a megfelelő hidratáltsággal késleltethetjük azok kialakulását.

Gyengéd a hajhoz

Ahogyan a pamut bőrünkből felveszi a nedvességet, hajunk dehidratáltságához ugyanígy hozzájárul. A selyemhuzat azonban megőrzi a haj nedvességtartalmát, és a sima felületének köszönhetően nem töri össze a hajvégeket, valamint nem járul hozzá a haj gubancolódásához sem.

shutterstock_591119960_sm.jpg

Remek hőszabályozó

A selyem természetes hőszabályozóként működik és így megőrzi testünk ideális hőmérsékletét. Más (mint például a selyem helyettesítésére szolgáló szaténszövésű műszálas) anyagokkal szemben, a valódi, 100%-os hernyóselyemből készült ágynemű nem vezeti sem a hőt, sem az elektromos töltést. Tehát a hajad reggelre garantáltan nem fog égnek állni, és az éjszakai izzadástól sem kell tartanod.


Mivel életünk egyharmadát az ágyunkban töltjük (azaz hatvan éves korunkra közel 20 évet töltöttünk már alvással!), nagyon nem mindegy, hogy mire hajtjuk le fejünket esténként, ahogy az sem, milyen bőrrel, frizurával kelünk fel onnan reggel. Nagy valószínűséggel azt kevesen engedhetjük meg magunknak, hogy selyem ágyneműhuzatban térjünk nyugovóra, de a hagyományos párnahuzatunk egyik oldalára rögzíthető, valódi hernyóselyemből készült huzat pénztárcakímélő módon teszi lehetővé, hogy élvezhessük a selyemhuzat áldásos hatásait.

Jövő héten is folytatjuk a barangolást a frissítő szépségpraktikák világában. Gyere, tarts velünk akkor is!