Miért aludjunk eleget?

A rekkenő hőségben nagyon nehéz igazán jól kipihennünk magunkat. De miért fontos mégis, hogy elegendő órát aludjunk? A tartós kialvatlanságtól nem csak ingerült és nyűgös leszel, de egy sor egészségügyi kockázattal, no meg bőröd gyorsabb öregedésével is együtt jár. Összeszedtük, hogy az alváshiány milyen hatással lehet a bőrödre.

1. Koplal a bőröd

Az alvás jelenti agyunk, testünk és bőrünk számára a táplálékot. Így ha nem alszunk eleget, tőlük is megvonjuk a megfelelő működéshez szükséges tápanyagokat. Az éjszaka során sejtjeink megújulnak: a már elhaltakat szervezetünk újakra cseréli.

ing_19058_01162.jpg

Egy igazán jó alvás után emiatt érzed reggel sokkal kipihentebbnek magadat, ennek köszönhetően tudsz tisztábban, gyorsabban gondolkozni, és emiatt ragyog a bőröd ébredéskor még akár smink nélkül is.

2. Bőröd egyensúlya felborul

Az alváshiány nem csak a szervezetedre bír negatív hatással, de bőröd vízháztartását is felborítja. A bőr elveszíti egyensúlyát, dehidratálttá és kipirosodottá válik. Ráadásul a nem megfelelő nedvességtartalom hatására csökken a bőr pH értéke, így veszít ragyogásából és fiatalos tündökléséből. Ugyanis a pH szint csökkenése miatt a bőr nem képes már a számára szükséges mennyiségű nedvességet előállítani, ez pedig a bőr kiszáradásához, kipirosodásához, és akár érdessé válásához is vezethet.

3. Sötét karikák a szem alatt

Testünk sejtjei, és különösen igaz ez bőrünk sejtjeire, az éjszaka során regenerálódnak.

shutterstock_633418799_sm.jpg

A túlhajszolt életvitel miatt az erek kitágulnak, ettől alakulnak ki szemeink alatt a sötét karikák. Ha elegendő időt töltünk pihenéssel, testünk ellátja funkcióit, így a szem alatti árnyékok is csökkenhetnek, vagy akár meg is szűnhetnek.

4. A kütyük nem hagynak aludni

Alvás előtt nehéz megállni, hogy ne pörgessünk még át egy izgalmas Instagram oldalt, vagy ne olvasgassunk a tableten. Azonban talán nem is tudod, hogy közvetlenül alvás előtt a világító képernyők nézegetése mennyire sokat árt a bőrödnek.

ing_17215_14070.jpg

Az a helyzet ugyanis, hogy bőröd ilyenkor a napfényhez hasonló spektrumú fénnyel van megvilágítva, amely stimulálja és energetizálja a testedet. Ha este még a telefonodat vagy a laptopodat nézed, a kütyükből áradó kékes fénytől nem fogsz tudni elaludni. Emiatt érdemes lefekvés előtt legalább 90 perccel már félretenni és kikapcsolni az elektronikai cuccokat, nehogy kísértésbe ess!

5. Gyűrődési ráncok az arcon

Ha durvább szövésű huzaton alszol, sajnos az alvás reggelre nyomot hagy az arcodon. Hogyan? A hagyományos, nem igazán puha párnahuzatok nem csúsznak, így használat közben meggyűrődnek. Ez az egyik fő oka, hogy a jól ismert reggeli gyűrött arcbőrhöz bizony ők is hozzájárulnak. Nos, ez nem történik meg selyemhuzat esetén, hiszen sima, csúszós felületének köszönhetően nem alakulnak ki gyűrődési ráncok az arcon. Természetesen nem kell beruházni egy teljes szett eredeti hernyóselyem ágyneműhuzatra, de magát a párnahuzatot érdemes  valódi, 100%-os selyemből készült huzatra cserélni. Annak teljesen sima felületéhez ugyanis a bőr nem tapad hozzá, így nem vasalunk reggelre csíkokat az arcbőrünkbe.

6. A bőröd nem hazudik

Bőröd pontosan megmutatja, hogy mi zajlik odabent a testedben. Ha nem alszol eleget, és a rendszer nem működik megfelelően, az bizonyosan nyomot hagy az arcodon is. Ha sokat stresszelsz (vagy akár csak egy kicsit), az alváshiánnyal megtetézve bőröd előbb-utóbb fakóvá, szárazzá, és megereszkedetté válik. Lehetőség szerint az egész napos feszültségtől megszabadulva feküdj le aludni, hiszen ha a felgyülemlett stresszel együtt alszol el, még nyolcórányi alvás után is fáradtan és elgyötörten ébredsz majd. Az esti stresszoldásnak kitűnő eszköze lehet a testedzés vagy egy kis meditáció, elcsendesedés. Ha az ilyen jellegű relaxációs technikák nem állnak közel hozzád, a pihentető hangulatot megteremtheted a fürdőszobádban is!

shutterstock_558009022.jpg

Egy kellemes, hosszú fürdő után úgy érzed magad, mintha újjászülettél volna. Ez azért lehet, mert egy lazító fürdőzés természetes módon csökkenti a kortizol, azaz a stressz-hormon szintünket. Éppen ezért egy megterhelő nap végén, ha meg akarsz szabadulni a feszítő terhektől, nincs is más dolgod, mint megmerítkezni egy stresszűző, holt-tengeri sós fürdő lágy ölelésében! Engedd, hogy a nyugtató hatású levendulás fürdősó ringasson álomba esténként! Meglátod majd, egészen más hangulatban fekszel így be az ágyba, és a reggeli frissebb ébredés is garantált!

Bizonyára számodra sem kérdés már, hogy szépségápolási szokásaidnak kulcstényezője az elegendő alvás. Hogy ez valójában mennyi is a te esetedben, azt csak te magad tapasztalhatod ki. Az biztos, hogy valahol 8 óra körül kell, hogy mozogjon. Ha tudni szeretnéd, hogy hány órányi alvástól leszel igazán kipihent, minden este negyed órával korábban feküdj le, mint az előző nap, így megláthatod, hogy hány órányi alvás után ébredsz másnap reggel igazán frissen!

És van még egy remek hírünk így a végére: az alvás ingyenes, és épp ráér ma éjszaka! Kérsz belőle? ;)