Arccal az ősznek! Így turbózd fel magad a tanévkezdésre!

Véget ért a nyár, lassan beköszönt az ősz, és a szünidő végével ránk is új feladatok, kihívások várnak. A kikapcsolódás és pihenés után újra vissza kell térnünk a rohanó, feszített időbeosztású, mozgalmas életvitelünkhöz. Ahhoz, hogy a tanévkezdésnek  és a munkába való visszatérésnek a kellő lendülettel vághass neki, összegyűjtöttünk pár tippet, amellyel kávé nélkül is könnyedén felturbózhatod magadat!

1. Egy kis mozgás

yugi, nem adunk beutalót egy edzőterembe sem, pontosan tudjuk, hogy kimerülten, tele feladatokkal a testmozgás az utolsó, amire gondolni tudsz. De a szoros időbeosztás mellett is belefér egy rövid séta egy közeli parkban vagy néhány nyújtózkodás és élénkítő tornagyakorlat az íróasztal mellett.

ing_17215_10926.jpg

Ma már számos szuper, okostelefonra letölthető applikáció létezik, amellyel egyszerű, saját testsúlyos tornagyakorlatokat végezhetünk. Ilyen pl. a Seven, amihez nem kell semmi egyéb, csak te, a telód és hét perc az életedből, amit tested átmozgatására, lelked felfrissítésére áldozol!

2. Protein-löket

Ha úgy érzed, hogy az energiatartalékaid végére értél, ahelyett, hogy egy tábla csokiért vagy zacskó chipsért nyúlnál, inkább vegyél magadhoz egy proteinben gazdag nasit. Az olajos magvak, egy görög joghurt, vagy akár a főtt tojás is rendkívül gazdag proteinben, így segítenek átvészelned az előtted álló, nehéz napot. Ráadásul a megfelelő mennyiségű proteinbevitel nem csak a szervezetünk harmonikus működtetése miatt fontos, de az életteli bőr, az egészséges haj vagy akár a szép körmök záloga is.

3. Napfürdő

Bizonyára neked sem újdonság, hogy a téli hónapok során a kevesebb napfény miatt melankolikusabbak és fáradékonyabbak vagyunk. Bár a nyár már az utolsókat rúgja, de azért az előttünk álló ősz során is lesz még részünk pár napsugaras hétben. Tölts minél több időt a szabad levegőn, és töltsd fel raktáraidat az éltető napfénnyel. Már napi 15 perc friss levegőn töltött elfoglaltság is elég, hogy kevésbé fáradtnak és lassúnak érezd magadat a nap során.

4. Elegendő alvás

Sokszor foglalkoztunk már a témával, de nem lehet elégszer hangsúlyozni: az elegendő alvás kulcsfontosságú az energiaszintünk, teherbírásunk és derűnk szempontjából is.

ing_19058_01162.jpg

Ha már az ébredés nehezen megy, és kimerülten, fáradtan indulunk neki a teendőinknek, fáradságos és kimerítő napnak nézünk  elébe. Ahhoz, hogy lendületesen, könnyedén tudjuk megoldani a ránk váró feladatokat fontos az elegendő mennyiségű, és valóban pihentető alvás.

5. Kapcsolj ki!

A mély, frissítő alvás titka, hogy legalább másfél órával lefekvés előtt elkezdj hangolódni a pihenésre. Kapcsold le a nagy villanyokat, a lefekvéshez készülődve már legyen szolidabb, puhább fényű a világítás. És ami a legfőbb: kapcsolj ki a kütyükből! A digitális eszközök helyett válassz egy jó könyvet, vagy tölts egy rövid időt valamilyen meditációs technikával lazítva, esetleg teljesen csendben, szemlélődve. Ugyanilyen hatékony módszer, ha újra átgondolod a nap eseményeit, és hálát adsz az elvégzett, jól sikerült, örömteli és szép pillanatokért.

6. Stresszűző fürdő

A pihentető esti alváshoz, és a jókedvű ébredéshez egy illatos, lazító fürdő is nagyban hozzá tud járulni. Nincs is annál pihentetőbb, mint egy megterhelő, stresszes nap végén teljesen elmerülni egy nagy kád forró fürdőben.

shutterstock_763105873_sm.jpg

Ehhez kitűnő választás egy stresszűző, holt-tengeri sós fürdő, hiszen az innen származó só és iszap évezredeken keresztül szívta magába a tenger vizének ásványianyag-tartalmát, köztük a magnéziumot is, amely remekül enyhíti a stressz okozta feszültséget.  Keresd meg a hangulatodhoz leginkább illő illatot, és merülj el a Holt-tenger lágy ölelésében a saját fürdőszobádban!

Ha úgy érzed, túlságosan felpörgött az életed, és szíved szerint megnyomnád a Szünet gombot, válassz egyet a fenti tippek közül, és pár percig add át magadat a kikapcsolódás számodra legmegfelelőbb formájának! A rövid feltöltődés után új lendülettel vághatsz neki az előtted álló kihívásoknak.