Mit tegyünk, ha ránk tör a téli depresszió?

A sötétség mind pszichésen, mind fizikailag megterheli a szervezetünket, és jelentősen befolyásolja kedélyállapotunkat. Hangulatunk lenyomatot hagy nem csupán teljesítményünkön és életminőségünkön, de még a bőrünkön is. Mit tehetünk, ha rajtunk is eluralkodott a melankólia? Íme néhány praktikus tanács, amellyel előzhető a téli depresszió.

A sárból és a nyirkos időjárásból már ősz végére kezd elegünk lenni, pedig a java csak ezután kezdődik. Az egyre sötétebb nappalokkal hangulatunk is egyre komorabbá válik.

shutterstock_736053985.jpg

Hiába a karácsonyi szeretet-fröccs, a szilveszteri észveszejtő mulatság, és a várakozással teli újévi lendület, a tél varázsa hamar lecseng, és már csak  a tavaszban bízunk. És várunk. És várunk. És várunk. Az erőnk fogy, a hideg nem szűnik, minden szürkének és fénytelennek tűnik.

Akinek nincs lehetősége elutazni melegebb éghajlatra, legszívesebben medve-módra téli álmot aludva várná a tavaszi kikeletet. Ilyenkor már nincs kedvünk társaságba menni, sportolni, de még létezni se.

shutterstock_166525121.jpg

Egyszerűen csak túl akarjuk élni ezt az időszakot. Mégis mit tehetünk ilyenkor, hogy ne uralkodjon el teljesen rajtunk a nyomasztó depresszió?

Kiegyensúlyozott étrend

Először is nagyon fontos, hogy próbáljunk meg egészségesen étkezni! Hanyagoljuk a szénhidrátot, a cukrot, és fogyasszunk minél több D-vitamint és omega-3 zsírsavat!

wesual-click-71924-unsplash.jpg

Mivel ilyenkor általában csökken a fizikai aktivitásunk, fontos, hogy kerüljük a zsíros ételeket, és minél több élelmi rostban gazdag ételt fogyasszunk. A kevés mozgásról jut eszembe...

Sportolj többet!

A sport élénkíti a vérkeringést, beindítja a szervezet „fűtőberendezését”, növeli az aktivitást. A téli sportok, a kocogás, egy erdei kirándulás mozgósítja a zsírraktárakat, segíti a fogyást vagy az optimális testsúly megtartását.

shutterstock_84931831.jpg

A szabadtéri mozgással két legyet üthetsz egy csapásra, hiszen az intenzív mozgás mellett, a bőrödet ért napsugaraknak hála a D-vitamin pótlásáról is gondoskodsz. Márpedig a tartós fáradtság, kedvetlenség hátterében igen gyakran a napfény hiányából eredő alacsony D-vitamin szint tehet.

Lepd meg magad!

Nincs más időszaka az évnek, amikor ennyire jól esne egy kis kényeztetés. Wellness, masszázs, szauna, fürdőzés. Egy relaxáló fürdő lefekvés előtt segít elengedni a negatív gondolatokat és a nap során felgyülemlett fáradtságot. Így könnyíti meg az elalvást, és segíti elő a pihentetőbb éjszakai pihenést, amely a kiegyensúlyozott lelki egészség kulcsa.

furdo_sm.jpg

Merülj el te is a holt-tengeri sók egyedülálló világában, és töltekezz értékes ásványianyagaival!

Pihenj eleget!

A tartós kialvatlanságtól nem csak mélabús és nyűgös leszel, de egy sor egészségügyi kockázattal, és nem utolsó sorban bőröd gyorsabb öregedésével is együtt jár. A megfelelő mennyiségű alvás szükséges a helyes napi ritmusunk megtartásához, energiaszintünk harmonikus szinten tartásához, és jókedvünk megőrzéséhez.

shutterstock_1126189895.jpg

A depresszió elleni küzdelem egyik csodafegyvere éppen ezért a megfelelő minőségű és mennyiségű, pihentető alvás. Kifogás tehát nincs, este irány az ágy!

És legvégül... Ne hagyd magad!

Igaz, hogy minden - még ez a cikk is - arról szól, hogy hideg van és szürkeség, és depressziósnak kell lenned, de te ne dőlj be mindennek! Itt a remek lehetőség, hogy túl járj az ármányos melankólia eszén, és vidáman, energikusan lendülj át a tavaszba! A(z holt-tengeri ásványokban rejlő) erő legyen veled!